Verwarming & Sanitair

Kies voor deze slimme investeringen in jouw woning

Kies voor deze slimme investeringen in jouw woning
In de afgelopen jaren zijn veel huishoudens aan de slag gegaan met een renovatie van hun woning. De uitbraak van de pandemie maakte niet alleen dat men meer tijd had om te klussen; ook werd geld bespaard door bijvoorbeeld niet op vakantie te gaan en vaker thuis te eten. Dit budget wordt nu gebruikt voor verschillende slimme investeringen in de eigen woning. Denk hierbij aan een investering in airconditioning van Bestair, het laten aansluiten van zonnepanelen op het dak van de woning en bijvoorbeeld het verbeteren van de isolatie in huis. Investeringen die niet alleen invloed hebben op het wooncomfort in huis, maar bijvoorbeeld ook op het energieverbruik. Je houdt maandelijks geld over, wat bijdraagt aan het terugverdienen van deze investeringen. Daar komt de stijging in de woningwaarde bovenop. Er zijn meer slimme investeringen mogelijk; in dit artikel lees je er meer over.

Vervang de bestaande cv-ketel voor een warmtepomp

Steeds meer woningen worden van een moderne warmtepomp voorzien, ter vervanging van de klassieke cv-ketel op gas. Een elektrische- of hybride warmtepomp is niet alleen een slimme investering richting de toekomst, waarin cv-ketels niet langer verkocht mogen worden. Ook zorgt het voor een efficiënte en duurzame verwarming van je woning. Wist je dat sommige modellen warmtepompen niet alleen voor het verwarmen van ruimtes zorgen? Je kunt verschillende soorten warmtepompen in de zomermaanden gebruiken om je woning te koelen. Let wel, vaak is het koelende effect van een warmtepomp minder groot dan dat van een volwaardige airco.

Zelf groene stroom opwekken met zonnepanelen

Het meest duurzaam is de combinatie van een warmtepomp in huis met zonnepanelen op het dak. De combinatie maakt het mogelijk om je woning zo goed als gratis te verwarmen. Hierbij logischerwijs in het achterhoofd houdend dat ook met zonnepanelen grijze stroom verbruikt wordt; de zonnepanelen zullen in de winter onvoldoende stroom opwekken om het huis te verwarmen. Bij de huidige salderingsregeling vormt dat geen nadeel. In de toekomst kan het interessant zijn de combinatie van een elektrische warmtepomp met zonnepanelen uit te breiden met een thuisaccu. Onder meer Tesla is bezig met de ontwikkeling van zo’n batterij. Je laadt deze op in de zomer of op warme herfstdagen en gebruikt de stroom vervolgens in de wintermaanden.

Tip: de investering in een thuisbatterij kan nu al, maar de verwachting is dat de capaciteit van deze accu’s de komende jaren verder wordt uitgebreid. Een reden om nog even te wachten.

Ook interessant