Keukens

Keukengeheimen: de 5 beste tips volgens professionals

Keukengeheimen: de 5 beste tips volgens professionals
Keuken LUMINA in de kleur leisteengrijs - richtprijs 4.632 € (inclusief elektrotoestellen en sanitair)
Een nieuwe keuken soupeert (pun intended) een behoorlijk deel van je renovatie- of bouwbudget op. Je gaat dan ook maar beter goed doordacht te werk. Om je bij het vormgeven van je dromen al wat op weg te helpen, legde keukenexpert ixina haar oor te luister bij enkele medewerkers met jaren ervaring op de vloer en balde al deze informatie tot een handvol tips: 5 stappen op weg naar de keuken van je dromen.

Ixina - de 5 beste tips volgens professionals
Keuken VOGUE in leisteengrijs - richtprijs 4.496 € (inclusief elektrotoestellen en sanitair).

Tip 1: Haal de heilige drievuldigheid in huis

Heb je geen geduld om je afspraak bij de keukenspecialst af te wachten en wil je zelf al aan het plannen? Hou dan zeker rekening met de kookdriehoek. Volgens deze gouden regel moeten kookplaat, koelkast en spoelbak in een denkbeeldige driehoek met elkaar verbonden zijn. Hierbij mag de onderlinge afstand niet groter zijn dan 1,5 meter. Laat de ruimte enkel een lange keuken tegen de muur toe, werk dan volgens de logische werkflow van ‘eten halen, spoelen en snijden, koken’, dus eerst de koelkast, dan de spoelbak en het werkblad en tot slot het kookvuur.

Ixina - de 5 beste tips volgens professionals
Lade met voorgemaakte compartimenten.

Tip 2: Schuif eens lekker door

Besteklades zijn geen vreemden in de keuken. En ook met een lade onder de oven om schalen en grote, platte bakplaten in op te bergen, zijn we vertrouwd. Maar ga gerust wat verder! Hoewel lades iets duurder zijn dan gewone kasten met legvlakken, maken ze dit ruimschoots goed in handigheid. Zo is een lade niet alleen ergonomischer – je trekt alles naar je toe i.p.v. zelf te bukken en voorover te buigen – het is ook overzichtelijker. Bij een lade bekijk je alles inderdaad van bovenaf, of van opzij in het geval van een grote apothekerskast, en wordt geen glas of kopje naar het niemandsland achter in de kast geschoven. Om glazen, borden en andere keukenwaar op z’n plaats te houden, kan je werken met antislipmatjes, voorgemaakte compartimenten of een horizontaal pegboard-principe.

Ixina - de 5 beste tips volgens professionals
Keuken VELVET in de kleur fjord blauw - richtprijs 11.399 € (inclusief elektrotoestellen en sanitair)

Tip 3: Werk innovatief

Er was een tijd dat natuursteen het summum van elegantie en klasse was. Hoewel deze een klassieke schoonheid uitstralen, houden dekton en keramische werkbladen zonder probleem deze verfijnde tred bij, met daarbovenop nog eens bakken extra gebruiksgemak. Want deze innovatieve materialen zijn niet alleen kras- en slijtvaster, ze zijn ook beter bestand tegen gemorste oliën of zuren en geven geen krimp wanneer er een hete pot of pan recht van het vuur wordt opgezet. De dektonsamenstelling van glas, porselein en kwarts, is bovendien sterker dan de populaire composietwerkbladen.

Ixina - de 5 beste tips volgens professionals
Keuken VELVET in de kleur fijn zand - richtprijs 17.219 € (inclusief elektrotoestellen en sanitair)

Tip 4: Wees de slimste

Een van de grootste ergernissen bij mensen over hun oude keuken, is het plaatsgebrek. Te weinig opbergruimte, werkplaats, bewegingsvrijheid, … Kortom, het moet groter. Of is dat wel zo? Misschien moet het gewoon slimmer! Denk aan een kookplaat van 80 cm breed i.p.v. een van 60 cm zodat je alle vuren tegelijk kan gebruiken zonder dat de grote potten elkaar van het pitje afduwen. Kies voor een slimme anti-fingerprintcoating op de fronten, zoals bij de Velvet-keuken van ixina, om de poetsuren te drukken. En plaats de besteklade niet in de buurt van het fornuis want zo komen kok en helper in elkaars vaarwater tijdens het dekken van de tafel, wat voor irritaties zorgt. Tenzij je natuurlijk liever alle werk alleen doet.

Ixina - de 5 beste tips volgens professionals
Keuken LUNA in de kleur wit - richtprijs 3.887 € (inclusief elektrotoestellen en sanitair)

Tip 5: Talk dirty (money)

Ook al komt deze tip als laatste, het is eigenlijk het startpunt van alles: het budget. Bij ixina vind je keukens van € 3.000 tot € 40.000, alles is dus mogelijk. Communiceer daarom openlijk over je budget zodat je meteen in de juiste richting kan gaan dromen. Niemand heeft immers baat bij het blijven hangen in een Pinterest-ideaal dat niet realiseerbaar is. Er zijn heel veel mogelijkheden op de markt en de juiste keukenexpert zoekt met jou tot je je keukendroom hebt gerealiseerd en ook nog voldoende budget overhoudt om die nieuwe koelkast te vullen.

Ook interessant