Verbouwen

Kerk getransformeerd tot multifunctioneel gebouw

In Eindhoven is onlangs het multifunctioneel gebouw Elf13 in gebruik genomen. Het programma met onder meer een buurtvereniging en een huisartspraktijk is gehuisvest in een voormalige kerk. Om alle nieuwe functies een plaats te kunnen bieden, heeft Wijnen Architectuur in het middenschip een vrijstaand object geplaatst.

Deze ‘spie’, zoals het bouwwerk wordt genoemd, biedt dankzij zijn vorm diverse ruimtelijke en functionele mogelijkheden. Er is bijvoorbeeld een open ‘plein’, maar ook hebben sommige ruimtes een steegachtig karakter. De verdiepingen, waarover onder andere vijftig flexplekken zijn verdeeld, bieden dankzij borstweringen zicht op de kerkruimte.

Om het karakter van de uit 1929 stammende kerk te behouden, zijn verschillende maatregelen getroffen. Zo zijn de technische oplossingen zo veel mogelijk uit het zicht geplaatst en is de klassieke glas-in-loodverlichting uit gronden van duurzaamheid vervangen door andere middelen.

Via helder geïsoleerd glas in de vensters komt daglicht binnen, terwijl energiezuinige ledlampen de ruimte op karakteristieke wijze aanlichten. Meer duurzaamheid is bewerkstelligd door het dak en de vloer te isoleren en energie op te wekken via een wko-installatie, in combinatie met warmteterugwinning.

Lees verder op Architectenweb.nl