Vastgoed

Kennisplatform voor syndici opgericht

Kennisplatform voor syndici opgericht
Voor het eerst hebben leden van de Unie van Vlaamse Syndici een technische infodag gevolgd rond de ‘buitenschil’ van een gebouw. Het initiatief werd verzorgd door Triflex en een aantal partners uit de bouw- en verzekeringensector. Zij willen de syndicus, die met alsmaar complexere materie wordt geconfronteerd, met deze bagage beter ondersteunen. “Een initiatief dat we zeker nog willen uitbreiden in de toekomst”, klinkt het bij de organisatoren.

Een bewoner, architect, boekhouder, advocaat… zowat iedereen kan vandaag de rol van syndicus opnemen. Vandaag zijn er dat zo’n 8 à 9.000 in België. En gezien die grote onderlinge verscheidenheid is hun technische kennis dat natuurlijk ook. “Maar de taak van syndicus mag niet onderschat worden”, zegt Jurgen Wermenbol van Triflex, specialist in het afdichten van oppervlakken met vloeibare kunststof.

Dominique Krickovic, van de Unie Vlaamse Syndici: “De syndicus staat in voor het algemene, technische en financiële beheer, zit de algemene vergadering voor, volgt de wetgeving op… en dat is allemaal veel complexer dan pakweg 30 jaar geleden. Met dit soort ondersteuning kan de syndicus efficiënter optreden, misverstanden vermijden, zorgen voor een beter begrip tussen alle partijen bij aankopen, opvolgen van werken, noem maar op.”

Om daaraan een mouw te passen, is Triflex samen met een reeks sterke partners begonnen met gerichte opleidingen voor syndici. De eerste vond plaats op 29 februari bij Triflex in Herentals, met als rode draad de veel voorkomende materie rond 'de buitenschil' van een gebouw: betonaantasting van vloer- en gevelelementen, betonherstel, isolatie en renovatie van daken, waterdichting van terrassen, balkons en parkings, inspectie en onderhoud van gevels, de waarde van een goed vooronderzoek, ... Theorie en praktijk wisselden elkaar daarbij af via demo's door de deelnemende partners: Aluform, ATAB, BASF, Fereb vzw (de specialisten voor het herstellen en de renovatie van beton), Renotec, Triflex en de verzekeraars EuracorGougnard, Fist en Scicon.

Kennisplatform voor syndici opgericht

“Met een opkomst van 50 syndici zijn we zeer tevreden als eerste editie”, zegt Jurgen Wermenbol van Triflex. “Als je weet dat elke syndicus gemiddeld zo’n 50 gebouwen beheert, is er een groot potentieel om het beheer van gebouwen te verbeteren. Dit was ook een soort testcase. We bekijken nog hoe we in de toekomst het concept kunnen uitbouwen, bijvoorbeeld door meer per provincie te gaan werken, via Roadshows of dergelijke.”

Ook interessant