Verbouwen

Kasteel Hof ter Laken gaat in de steigers

Kasteel Hof ter Laken gaat in de steigers
Kasteel Hof ter Laken - © Stichting Kempens Landschap
Stichting Kempens Landschap en lokaal bestuur Heist-op-den-Berg laten het dak restaureren van het als monument beschermde kasteel van Hof ter Laken in Booischot. Dit gebeurt in afwachting van een latere totaalrestauratie. De voorbereidingen om het indrukwekkende dak te herstellen zijn reeds van start gegaan. Een nieuwe stap in de restauratie van het patrimonium op het kasteeldomein Hof ter Laken.

Hof ter Laken: eeuwenoud erfgoed

Kasteeldomein Hof ter Laken bevindt zich langs de meanderende Grote Nete in Booischot. De geschiedenis ervan gaat terug tot de twaalfde eeuw. In het park van 30 hectare pronken een kasteel in neo-Vlaamse renaissancestijl, een boswachterswoning, een remise en een boskapel.

Sinds de aankoop en openstelling van het park in 2018 door Kempens Landschap en lokaal bestuur Heist-op-den-Berg hebben al heel wat buurtbewoners en natuur- en erfgoedliefhebbers de weg naar deze mooie plek gevonden. De groene long die Hof ter Laken is, wordt door jong en oud zeer sterk gewaardeerd als plek om zowel dichtbij huis als op daguitstap te ontspannen. De voorbije jaren is dan ook hard gewerkt aan het beheer van het park en aan de plannen voor een nieuwe toekomst.

Dakrestauratie als eerste stap voor het kasteel

“De beschermde gebouwen op het domein verdienen een grondige restauratie en een nieuwe invulling”, vertelt Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap. “Ook hier voerde Kempens Landschap reeds de eerste stappen uit. Zo werden de nodige onderzoeken gedaan en werd een bekwaam architectenbureau aangesteld. Dat oordeelde dat het vervallen dak als eerste aangepakt moet worden om verdere schade tegen te gaan. Dat kon ook Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele vaststellen toen hij hier in het najaar van 2020 een werkbezoek bracht. Vandaar dat we werk maken van een dossier om het dak alvast te restaureren, in afwachting van de eigenlijke grootschalige restauratiecampagne. Dat dossier werd goedgekeurd door Onroerend Erfgoed en ging begin vorige week van start.”