Bedrijfsnieuws

Kapitaalsverhoging van 45 miljoen Euro voor Enfinity

Enfinity, de internationale ontwikkelaar van hernieuwbare energieprojecten, kondigt vandaag aan dat het bedrijf een gefaseerde kapitaalsverhoging van in totaal 45 miljoen Euro zal uitvoeren. Deze inbreng van vers kapitaal zal Enfinity toelaten om zijn ambitieuze groeiplannen verder te zetten. De ontwikkeling van hernieuwbare energieprojecten is hiermee verzekerd van een solide kapitaalsbasis, maar nog belangrijker zal de recent opgerichte business unit Enfinity Power kunnen uitgroeien tot een onafhankelijke elektriciteitsproducent en een nieuwe, blijvende inkomstenstroom genereren voor de ganse groep.

De kapitaalsverhoging verloopt in twee fases

In een eerste fase wordt 19 miljoen Euro cash geïnjecteerd door de huidige aandeelhouder Waterland en door een groep investeerders rond Marc Coucke, onder wie ook projectontwikkelaars De Spieghelaere en Versluys, de familie Buyse en dhr. Van Oostenryck.

Daarnaast worden de operationale solar parken in Spanje en Italië ter waarde van 17 miljoen Euro door de investeerders ingebracht in de vennootschap. Deze parken werden historisch ontwikkeld door Enfinity, en vertegenwoordigen 10.7 MWp in vermogen.

Marc Coucke en Ivan Lokere zullen als vertegenwoordigers van de investeerdersgroep de Raad van Bestuur versterken.

In een tweede fase injecteren de oprichters van Enfinity, Patrick De Cuyper en Gino Van Neer, nog eens 9 miljoen Euro extra kapitaal via een inbreng van bestaande operationale parken in België.

Bestaande aandeelhouders bevestigen vertrouwen

Met deze investering bevestigen de huidige aandeelhouders hun vertrouwen in de commerciële ontwikkeling van hernieuwbare energie maar vooral ook in de veelbelovende toekomst van Enfinity. Daarnaast verwelkomt Enfinity ook nieuwe investeerders met een unieke industriële visie op duurzame economie en dit voornamelijk dankzij business angel Marc Dewaele.

“In naam van Enfinity wil ik hen speciaal bedanken voor het vertrouwen dat ze ons van in het begin geschonken hebben en waardoor onze onderneming kon uitgroeien tot de wereldspeler die we vandaag zijn”, verklaart Patrick De Cuyper.

Nieuwe managementstructuur zet in op groei

De kapitaalsverhoging is een logisch gevolg van de ambitie die Enfinity recent heeft uitgesproken om enerzijds de markt van de elektriciteitsproducenten binnen te dringen, en anderzijds toont deze stap vooral het geloof van de aandeelhouders in de nieuwe managementstructuur die duidelijk op groei inzet.

Met Steven De Tollenaere (41), sinds 15 juni 2010 aangesteld als CEO van de Enfinity Group, heeft het bedrijf een ervaren leidsman in huis om de expansie van Enfinity te begeleiden. “Enfinity beleeft een enorme groei op internationaal vlak. We zullen verder blijven bouwen aan een sterk team en een solide bedrijfstructuur om deze globale groei succesvol te blijven ondersteunen. Enfinity beschikt over een unieke positie in de PV markt dankzij onze ‘first mover strategy’ waar we in vele landen voordeel uit halen”, zo stelt Steven De Tollenaere.

Enfinity Power

De lange termijn strategie van Enfinity omvat de opbouw van groene electriciteitsproductie in volle eigendom, naast de pure ontwikkelingsaktiviteiten. Via Enfinity Power wil het bedrijf de uitdaging aangaan met de gevestigde elektriciteitsproducenten en zelf groene stroom aanbieden op de zakelijke markt. Het nieuwe businessmodel voor Enfinity zal de onderneming verzekeren van een weerkerende en voorspelbare inkomstenstroom. Deze kapitaals verhoging is een eerste stap in deze richting, met het doel deze bedrijfstak verder uit te bouwen in de toekomst.

Hans De Backer zal zijn expertise op het vlak van bedrijfsfinanciën en investeringen inzetten als CEO van Enfinity Power en als CFO van de Enfinity Group.
Build for Life