Nieuwbouw

Kanaalsite wordt levendige en diverse woonwijk

Langs het Albertkanaal, nabij Wijnegem wordt een volledige kanaalsite de komende jaren omgevormd tot een levendige en gevarieerde woonwijk met plaats voor zowel wonen als werken. Maar liefst 6 architectenbureaus staan in voor de architectuur van de (ver)nieuwbouw.
Eenheid en diversiteit vormen als het ware de kernwoorden van het Kanaalproject. De eigenheid van het historische erfgoed wordt als prioritair beschouwd en wordt door de reconversie beschermd en verder geaccentueerd. Binnen deze eenheid wordt een duidelijke diversiteit gecreëerd die de site dynamiek en levenskwaliteit verleent. Vooreerst ontstaan door de inplanting van de gebouwen verschillende kernen en "dorpspleintjes" met telkens een eigen sfeer. Het geheel resulteert op die manier in een echte "buitenstad" om te wonen - geheel met ondersteunende functies - en te werken in een duurzame en ontspannende omgeving.

Het Kanaalproject tracht ook een oplossing te bieden voor de hedendaagse mobiliteitsproblematiek. Wonen en werken op één site en de aanwezigheid van diverse functies maken verplaatsingen overbodig en zorgen dat de Kanaalsite als een geheel werkt. Hierdoor kan ze ervaren worden als een rustpunt, wat nog verder versterkt zal worden door de natuur en cultuur in en rond de hele site.

De herintegratie van het industriële erfgoed ten slotte, samen met het origineel en efficiënt gebruik van de ruimte bieden een wezenlijke meerwaarde voor de duurzaamheid van de leefomgeving.

Lees verder op Architectura.be