KBC verlaagt tarieven hypothecair krediet

15 juni 2005 Bron: De Tijd Verstuur
KBC Bank verlaagde dinsdag de tarieven van haar hypothecaire kredieten met 5 tot 20 basispunten. De superlage hypotheekrente ontketent een nooit geziene golf van herfinancieringen, schrijft De Tijd. Meer dan 50 procent van de kredietaanvragen die KBC ontvangt, heeft betrekking op de vervanging van een bestaand krediet.

Donderdag verlaagde KBC-dochter Centea haar hypothecaire tarieven. Thans volgt moeder KBC Bank. De historisch lage rente inspireert de bank om voor de tweede keer dit jaar de tarieven te verlagen. Op 4 februari liet de bank haar tarieven zakken met 20 basispunten. Dinsdag zakken de tarieven met 5 tot 20 basispunten. Het tarief voor de formule met een jaarlijks aanpasbare rente daalt met 5 basispunten tot 3,45 procent. Voor de formule met een aanpasbare rente om de vijf jaar doet de bank er 15 basispunten af tot 4,10 procent. Het tarief van de '10-5-5' gaat van 4,70 naar 4,50 procent. Bij die formule ligt het tarief de eerste tien jaar vast. Vervolgens kan de bank het tarief iedere vijf jaar aanpassen in functie van de evolutie van de marktrente. Ook de '20 jaar vast', waarbij het tarief twintig jaar vastligt, wordt 20 basispunten goedkoper. Het nieuwe tarief is 4,75 procent. Begin dit jaar bedroeg het tarief voor die formule nog 5,15 procent. Wie opteert voor een vaste rente op 25 of 30 jaar betaalt respectievelijk 4,85 en 4,95 procent.

De kans is groot dat ook Fortis Bank en Dexia Bank binnenkort uitpakken met een tariefverlaging. 'We hebben nog geen concrete plannen voor een tariefverlaging, maar verlagen allicht ook', klonk het vorige week bij beide banken. ING BelgiŽ past wekelijks zijn hypothecaire tarieven aan de evolutie van de marktrente aan.

De historisch lage marktrente zet almaar meer gezinnen aan hun bestaande woningkrediet te vervangen door een goedkoper. KBC Bank zegt dat ruim de helft van de kredietaanvragen dit jaar betrekking heeft op een herfinanciering door eigen klanten. 'Minder dan 50 procent zijn nieuwe kredieten of herfinancieringen door klanten van andere banken', zegt een woordvoerster.
Verstuur
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Hypotheek.be
  • Loxone
  • bouwinfo