Het Openbaar Ministerie legt de van bouwfraude verdachte aannemers Koop Tjuchem, Heijmans, KWS en BAM deelneming aan een criminele organisatie ten laste. Dat heeft justitie gisteren bekendgemaakt.
De beschuldiging van deelname aan een criminele organisatie duidt er op dat justitie hoog inzet in de bouwfraude-affaire.
Op deelneming aan een criminele organisatie staat een maximale gevangenisstraf van 6 jaar. Boetes kunnen uiteindelijk oplopen tot miljoenen euro’s. Het zware wetsartikel is toegevoegd aan de achterliggende beschuldigingen valsheid in geschrifte, oplichting, heling en overtreding van de wet economische mededinging.
“De criminele organisatie heeft betrekking op het illegale bouwkartel en het maken van verboden prijsafspraken”, licht woordvoerder W. de Bruin van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie toe.
Behalve naar de vier bouwondernemingen is ook vervolging ingesteld naar twaalf van hun medewerkers. Het gaat om vier werknemers van Volker Wessels-dochter KWS, drie van Heijmans, drie van Koop en twee van de BAM Groep. Drie van de twaalf worden ook verdacht van omkoping van ambtenaren.
Op Koop na hebben de bouwbedrijven gisteren bevestigd dat ze vervolgd worden door justitie.
Pas eind volgend jaar zal de rechtbank van Rotterdam zich over de bouwfraude buigen. Het Openbaar Ministerie heeft de rechter gevraagd veertig zittingsdagen voor het proces te reserveren. “Dat is een gigantische aanslag op de capaciteit van de rechtbank”, zegt justitiewoordvoerder De Bruin. “Daarom kan het ook niet eerder. Het duurt allemaal heel erg lang, wij zijn de laatste om dat te ontkennen. Maar vergeet niet dat het hier om een complex en omvangrijk fraudeonderzoek gaat.”
Verdachten
Justitie onderzoekt momenteel nog eens honderd andere verdachten, waaronder een twintigtal aannemers. Alle verdachten zijn betrokken bij de acht bouwprojecten die uit de beruchte schaduwboekhouding van Koop Tjuchem zijn geselecteerd en die eerder door Cobouw werden onthuld. Het OM kan nog niet zeggen of tegen alle honderd verdachten uiteindelijk vervolging zal worden ingesteld. “Maar zeker is dat we nog niet klaar zijn met de bouw.”
Verder overweegt justitie vervolging in te stellen naar twaalf ambtenaren. Zij worden verdacht van corruptie. De Bruin verwacht daar volgende maand meer duidelijkheid over.
Heijmans, KWS, Koop en BAM krijgen komende maanden de tijd getuigen te laten horen bij de rechter-commissaris. Op een speciale bijeenkomst krijgen ze bovendien de gelegenheid hun kijk op het bouwfraudedossier te geven. Pas daarna volgen de dagvaardingen van het Openbaar Ministerie.
‘Zwarte dag’
De vier bouwondernemingen beschikken al enkele maanden over het afgeronde politieonderzoek naar bouwfraude. Dat justitie hen verdenkt, komt dan ook niet als een verrassing. “En toch schrik je als het bericht van het OM krijgt”, zegt de woordvoerder van Heijmans. De Rosmalense bouwer laat weten dat tegen de divisie Infrastructuur vervolgt. Het bedrijf zal bij de rechter-commissaris zijn visie geven op de beschuldigingen.
In een summier persbericht meldt Koninklijke BAM Groep dat het Openbaar Ministerie een regionale vestiging van wegenbouwerdochter NBM en twee van haar werknemers verdenkt. “Beide medewerkers worden niet verdacht van omkoping van ambtenaren”, stelt BAM expliciet. Ook KWS, onderdeel van Volker Wessels, houdt zich op de vlakte. Wel laat het bedrijf weten een advocatenbureau in de arm te hebben genomen en zich te zullen “beraden over het te voeren verweer”.
Zowel KWS als Heijmans wijst er op dat intern maatregelen zijn genomen om bouwfraude in het vervolg te voorkomen. Een gedragscode is inmiddels ingevoerd.
Gezien de aard van de beschuldigingen rept het Algemeen Verbond Bouwbedrijf over “een zwarte dag in de recente historie van de Nederlandse bouwsector”. De koepel hoopt dat de rechter snel een oordeel zal vellen zodat het verleden afgesloten kan worden. Koop onthield zich van commentaar.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam