Algemeen

Juristen Zelfstandigen Bouw halen tonnen binnen voor leden

De juristen van Zelfstandigen Bouw zijn goud waard voor de leden van de belangenorganisatie voor zzp’ers in bouw, hout en techniek. In 2013 zorgden zij ervoor dat leden die in geschillen waren verwikkeld in totaal 612.000 euro konden innen. De juridische dienst van Zelfstandigen Bouw behandelde vorig jaar voor de leden in totaal 650 juridische dossiers, iets minder dan het jaar ervoor. Opmerkelijk is dat het aantal incassozaken wel een forse stijging vertoonde. Dat kwam in 2013 uit op 308. Dat is 10 procent meer dan in 2012 en zelfs 50 procent meer dan in 2011.

"Sinds het begin van de crisis is het aantal incassodossiers bijna verdubbeld", zegt voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw. “Een zzp’er moet vaak maanden wachten op zijn geld. Volgens de wet moeten rekeningen binnen 30 dagen worden betaald. Maar gemiddeld duurt het 60 tot 70 dagen voor hij zijn geld krijgt. En het is ook niet uitzonderlijk als helemaal niet wordt betaald. Niet zo gek dus dat onze juristen bijna de helft van hun tijd aan incassozaken besteden.”

Geschillen over de kwaliteit van het werk komen met 63 dossiers met afstand op de tweede plaats Gemiddeld eenmaal per twee weken krijgen de juristen een probleem met de arbeidsongeschiktheidsverzekering op hun bureau.

Van alle dossiers mondden er in 2013 uiteindelijk 94 uit in een juridische procedure.

Ook interessant


Build for Life