Energie

Je woning energiezuinig maken? Zo begin je eraan!

Je woning energiezuinig maken? Zo begin je eraan!
We kunnen er niet meer om heen, een energiezuinige woning is vandaag meer norm dan uitzondering. Dat is logisch, want als je woning energiezuinig is, help je niet alleen het milieu een handje, maar ook je portemonnee. Dankzij deze 5 tips maak je je woning meteen energiezuinig zonder in te boeten op comfort!

Slimme thermostaat

Begin met een simpele, maar effectieve stap: investeer in een slimme thermostaat. Deze kleine gadget leert jouw leefgewoontes kennen en past het energiegebruik van je verwarming daarop aan. Zo wordt er niet onnodig gestookt als je niet thuis bent en geniet je altijd van de perfecte temperatuur wanneer je wel binnen bent. Een win-win situatie! Zorg daarnaast ook dat de basis goed zit en dat je je woning verwarmt met een warmtepomp.

Dicht de leidingen

Check alle leidingen in huis op mogelijke lekken. Lekkages zijn niet alleen verspilling van water, maar ze laten ook koude lucht binnen waardoor je warmtepompboiler harder zal moeten werken. Gebruik eenvoudige afdichtingsmiddelen, zoals isolatietape, om kleine scheurtjes en kieren te dichten. Zo houd je de warmte binnen en bespaar je flink op je energierekening.

Laat de zon binnen, hou de kou buiten

Maak optimaal gebruik van natuurlijk licht en warmte door overdag je gordijnen open te houden. De zon is een gratis bron van energie en kan je huis op een natuurlijke manier verwarmen. Zodra de avond valt, sluit je de gordijnen weer om de warmte binnen te houden. Dit is een eenvoudige maar heel doeltreffende manier om je huis energiezuinig te maken.

Bye bye gloeilampen

Tijd om afscheid te nemen van die ouderwetse gloeilampen en hallo te zeggen tegen LED-verlichting. LED-lampen zijn niet alleen energiezuiniger, maar gaan ook veel langer mee. Hiermee verminder je niet alleen je energieverbruik, maar hoef je ook minder vaak nieuwe lampen te kopen. Een kleine verandering met een grote impact!

Isoleer je dak en muren

Last but not least: investeer in goede isolatie voor je dak en muren. Warmte stijgt op, dus een goed geïsoleerd dak voorkomt dat de warmte ontsnapt. Muurisolatie zorgt er dan weer voor dat de warmte binnen blijft in de winter en buiten in de zomer. Deze investeringen betalen zich op de lange termijn vanzelf terug en maken je woning bovendien een stuk comfortabeler.

Ook interessant