Verwarming & Sanitair

Je eigen energie aanspreken

Energie is letterlijk en figuurlijk een hot issue. De eindigheid van de fossiele brandstoffen, de hoge prijzen en het CO2-bewustzijn motiveert de consument om te zoeken naar alternatieven. Mensen willen inzake energie meer zelfredzaam worden.

Viessmann is altijd een voorloper geweest in innovatieve verwarmingstechnieken. Het nieuwe gamma warmtepompen van Viessmann is dan ook een antwoord op de energievragen van de 21ste eeuw. Met een warmtepomp haal je warmte uit de grond, het grondwater of de buitenlucht om je woning of sanitair water te verwarmen. Warmte, die gratis en overvloedig in de natuur ter beschikking is.

Het verschil: voor het milieu

Je spaart er de fossiele brandstoffen als gas en olie mee uit en er komt nagenoeg geen CO2 meer in atmosfeer. Immers, je gebruikt enkel een kleine hoeveelheid elektriciteit om de warmtepomp te doen werken. De Viessmann-warmtepompen produceren tot vijfmaal meer warmte dan ze stroom verbruiken. Te mooi om waar te zijn? Vandaag niet meer.

Het verschil: voor de energiefactuur

Een warmtepomp lijkt duurder dan een klassiek verwarmingssysteem vanwege de hogere installatiekost. Toch zullen de besparingen op termijn dit ruimschoots compenseren. Laat daarom gerust vooraf de terugverdientijd van je investering berekenen om tot dezelfde slotsom te komen. Bovendien zijn de diverse steunmaatregelen van de overheid zeker niet te onderschatten. Er worden nog steeds zeer aantrekkelijke premies toegekend voor de installatie van een warmtepomp. Meer info hierover vind je op www.viessmann.be of www.energiesparen.be

Het verschil: meer dan een airco

In het Viessmann-aanbod zit er voor elke warmtebehoefte een passende oplossing, en dit voor nieuwbouw én renovatie, voor hoge en lage vermogens, voor woningverwarming én sanitair warm water. Op zijn eentje of in combinatie met je bestaande installatie zorgt de warmtepomp voor de totale warmteopbrengst in huis, ongeacht welk type vloer- of radiatorverwarming je hebt.

Een goed voorbeeld is de in juni gelanceerde Vitocal 300 A lucht-water warmtepomp, met een verdamper met grote oppervlakte, in een grotere behuizing. Op die manier komen ook bij lage buitentemperaturen de prestaties nooit in gevaar. De Vitocal 300 en 350A kunnen zowel binnen als buiten worden opgesteld.

Een verfijnd diagnosesysteem bewaakt continu het prestatierendement (COP) en het jaarrendement (SPF) en vertoont dit op de display. Zo blijft de eindgebruiker altijd op de hoogte van de zuinigheid van zijn warmtepomp.

Beter voorkomen dan genezen

De installatie en afregeling van een warmtepompsysteem is het werk van een vakman. Voor je de installatie laat plaatsen, ga na je best even na of de installateur vertrouwd is met warmtepompen en laat je je vooral goed informeren over alle details van het systeem. Het gaat immers wel degelijk over een investering, die zichzelf ruim zal terugbetalen, op voorwaarde dat ze goed functioneert.

Welk soort warmtepomp?

Uit de aarde: Hier zijn 2 oplossingen voorhanden.
Horizontale netten: Op een diepte van 1 meter schommelt de relatieve bodemtemperatuur tussen de 7 en 17°C. Om te profiteren van deze warmte, wordt bij een grond/water warmtepomp een buizenstelsel op minimaal 1 meter diepte in de ondergrond geplaatst. In dit stelsel circuleert water die over de verdamper van de warmtepomp wordt geleid.

Verticale boringen: In de grond worden gaten geboord die met beton gevuld worden. In dit beton bevinden zich buizen die de warmte uit de grond transporteren naar de warmtepomp, door circulatie van water. De warmtewisselaar biedt ook de mogelijkheid om het gebouw af te koelen in de zomer, door warmte naar de ondergrond af te voeren. Dit is eigenlijk passieve koeling, die volledig gratis is. Je moet enkel betalen voor de stroom van de circulatiepomp.

Uit (grond)water: Ook grondwaterlagen (die niet te diep liggen) hebben een vrij constante temperatuur (10 à 14°C). Het water wordt opgepompt en, na afgifte van de warmte, opnieuw ingebracht in de laag waar het werd uitgepompt of in een ‘retourreservoir’. Of de ligging van je huis geschikt is voor dit soort warmtepomp, hangt dan ook in grote mate van de geologische gesteldheid van de bodem af.

Uit de buitenlucht: De lucht-water warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht. Op vlak van investering de gunstigste en - wat installatie aangaat - eenvoudigste oplossing. De lucht/water warmtepomp kan op 2 manieren ingeschakeld worden: als enige warmtebron of als ondersteuning aan de bestaande verwarmingsinstallatie. Dat laatste wordt een bivalent systeem genoemd: de ketel gaat bijspringen als de warmtevraag te hoog is. Bij een Viessmann warmtepomp wordt de energiebijdrage van de elektrische weerstand steeds onder de 20% gehouden. Hierdoor zal er slechts een zeer beperkt meerverbruik zijn bij lage buitentemperaturen.