Keukens

Je eigen betonnen aanrechtblad maken

Je eigen betonnen aanrechtblad maken
Overal om je heen is te zien dat de stijl van het interieur steeds meer industrieel wordt. Wat bijvoorbeeld helemaal trendy is, is een betonnen aanrechtblad. Uiteraard zijn er bedrijven waar u een betonnen aanrechtblad kunt kopen. Maar het is niet moeilijk om er zelf een te maken. Om u daarmee op weg te helpen beschrijven we hoe u dit kunt doen.

Stap 1 Afmetingen bepalen

Uiteraard is het van belang dat u vooraf bepaalt wat de afmetingen zijn. Als er een plint bovenlangs het aanrechtblad komt, vereenvoudigt dit het afwerken. Eventuele oneffenheden in de muur zorgen voor een kier tussen het blad en de muur. Als er een plint boven komt, kunt u de achterzijde gewoon recht houden.

Stap 2 Ontwerp maken

Als de afmetingen bekend zijn, is het van belang dat er een ontwerp op papier wordt gezet. Dit kan met een tekenprogramma op de computer maar het is niet erg om dit op papier te schetsen. De positie van de wasbak, kookplaat, kraan en eventuele extra accessoires dienen te worden ingetekend.

Stap 3 Mal maken

Op basis van de tekening kunt u een mal gaan maken. Er is vrijwel geen beter materiaal dan betonplex. Dit materiaal is ontwikkeld voor als bekistingsmateriaal. Maak van betonplex een bak die de dikte van het aanrechtblad heeft. De uitsparingen die erin moeten komen creëer je door het plaatsen van houten blokken met de exacte vorm van de gaten.

Stap 4 Wapening aanbrengen

Nadat de mal is gemaakt, moet er wapening worden aangebracht. Net als het betonplex kun je dit bestellen bij leveranciers als PontMeyer. De wapening is vooral belangrijk rond de grote uitsparingen van de kookplaat en wasbak. Om ervoor te zorgen dat de wapening niet alleen aan de onderzijde ligt, kun je er kleine grindsteentjes onder leggen.

Stap 5 Storten voorbereiden

Omdat je de beton naderhand moeilijk kunt aanpassen, moet u het storten goed voorbereiden. Voeg daarom een kitrand toe in de hoeken die je afgerond wil hebben. De radius van de kit, wordt de radius van bijvoorbeeld de voorzijde van het blad. Let op: de gaten voor de kraan moeten ‘scherp’ blijven. Leg de mal vervolgens op een groot stuk plastic tegen het spatten.

Stap 6 Beton storten

De volgende stap is het beton storten. Het beton kun je zelf maken met materialen van een bouwhandel. Gebruik geen of in ieder geval geen grote grindstenen. Deze kunnen door het blad heen komen als je deze gaat polijsten. Het is mooi om het beton zwart te maken met kleurstof. Dit is net wat leuker dan ‘gewoon’ grijs. Om het beton goed dicht te krijgen, zonder luchtbellen, is trillen belangrijk. Dit kan door een schuurmachine tegen de mal te houden. Neem hier een behoorlijk lang de tijd voor. Dit bepaalt de kwaliteit van het eindresultaat.

Stap 7 Mal verwijderen

Laat de beton minimaal een week uitdrogen. Gek genoeg moet je de oppervlakte vochtig houden om scheuren te voorkomen. Na het uitdrogen kun je de zijkanten voorzichtig verwijderen. Wrik nooit tegen de beton, als er een hoekje uitbreekt, kun je dit niet meer herstellen. Verwijderd ook de uitsparingen.

Stap 8 Afwerken en plaatsen

Als je de mal succesvol hebt verwijderd kun je het blad omdraaien. De bovenzijde kunt u naar wens helemaal glad polijsten. Om vlekken tegen te gaan kunt u de oppervlakte nog beitsen. Als u het aanrechtblad gaat plaatsen is het belangrijk dat het blad niet onder spanning wordt gemonteerd. Anders springt hij alsnog kapot.

Als u wat meer ervaring heeft, kunt u het blad rechtstreeks op de keukenkastjes maken. Ondersteun de mal dan wel met een extra constructie. Want nat beton is zo zwaar dat de kastjes dit waarschijnlijk niet houden.

Ook interessant