Architectuur

Japan schrapt plan Olympisch Stadion

Japan schrapt het plan voor het nieuwe stadion in Tokio voor de Olympische Spelen in 2020 na ophef over de gigantische kosten van twee miljard euro. "We schrappen onze plannen en beginnen weer op nul", zei de Japanse premier Shinzo Abe vrijdag. "De Olympische Spelen zijn een feest voor het publiek en de atleten. We moeten er iets van maken dat ze kunnen vieren", voegde Abe toe. Over het beoogde budget zei hij nog niks.

De kosten voor het stadion waren geraamd op een miljard euro, maar architect Zaha Hadid leverde een ontwerp in voor een reusachtig, futuristisch bouwwerk, waarvan de prijs twee keer hoger lag.

Japanners zijn boos over de hoge kosten omdat de Japanse premier tegelijk probeert inpopulaire bezuinigingen door te voeren.

De oplevering van de immense sporttempel met 80.000 zitplaatsen was gepland in mei 2019, om ook het WK rugby in het stadion te kunnen laten plaatsvinden.

De opleverdatum wordt door het besluit van de regering niet gehaald en het WK rugby zal in een bestaand stadion worden gehouden.

Ook interessant