Architectuur

Olympisch stadion Tokio door Zaha Hadid

In november vorige jaar werd bekend gemaakt dat Zaha Hadid Architects de prijsvraag voor het nationaal stadion van Japan in Tokio had gewonnen. Dit weekend besloot het IOC-congres dat Tokio de gastheer is voor de spelen in 2020. Zaha Hadid’s stadion wordt daardoor bekroond tot Olympisch stadion.

Dit weekend, zaterdag 7 september 2013, werd bekend gemaakt dat Tokio winnaar is als gastheer van de Olympische Spelen 2020. De Japanse hoofdstad kreeg tijdens het IOC-congres in Buenos Aires de voorkeur boven Istanbul en Madrid.

Voor 2020 belooft Tokio compacte Spelen. Van alle evenementen wordt 85 procent in een straal van acht kilometer rondom het Olympische dorp gehouden. De stad heeft bovendien al vijftien wedstrijdlocaties voorhanden, waaronder het beoogde nieuwe stadion van Zaha Hadid.

Het nationaal stadion van Zaha Hadid zal door de overwinning van dit weekend een grote rol krijgen tijdens de Olympische Spelen in 2020. In 2018 moet het stadion er al staan. Het bouwwerk in Tokio zal namelijk eerst dienst doen tijdens de WK Rugby in 2019.

De ambities voor het stadion zijn in architectonisch opzicht groot. Met het huidige stadion, gebouwd voor de Spelen van 1964, werd volgens juryvoorzitter Tadao Ando de moderne Japanse architectuur geboren. Het nieuwe stadion moet voor een ‘wedergeboorte’ zorgen.

Meer afbeeldingen vindt u op Architectenweb.nl

Ook interessant