Nieuwbouw

Jan Snel bouwt in recordtijd 300 toekomstbestendige studentenwoningen in Eindhoven

Jan Snel bouwt in recordtijd 300 toekomstbestendige studentenwoningen in Eindhoven
Door het groeiende aantal studenten in Eindhoven was studentenhuisvester Vestide, onderdeel van Woonbedrijf, met spoed op zoek naar studentenwoningen. Jan Snel wist binnen een halfjaar 300 moderne studio’s op te leveren. Dankzij modulaire systeembouw kon een braakliggend terrein in de studentenstad in razend tempo worden omgetoverd tot studentencomplex.

Splinternieuwe studentenwoningen

Studenten hoefden niet lang op de nieuwe studio’s te wachten: in juni werd de opdracht door Woonbedrijf afgegeven en al in oktober deden de eerste 66 bewoners hun intrede. In slechts vijf maanden wist de modulair bouwer vier bouwblokken van ieder vier verdiepingen uit de grond te stampen. De bouwblokken bieden ruimte aan 300 studio’s, een algemene huiskamer, wasruimte en technische ruimtes. Iedere studio wordt gevormd door één unit van 3 bij 6 meter (18m2) en bestaat uit een eigen keuken en badkamer met toilet. Het studentencomplex is neergestreken bij de Berenkuil, op fietsafstand van de Eindhovense hogenscholen en universiteit.

Flexibele oplossing voor de lange termijn

De eerste vijftien jaar zullen de studio’s bij de Berenkuil dienstdoen, daarna wordt gezocht naar een nieuwe locatie. Het modulaire bouwsysteem van Jan Snel maakt het mogelijk snel op veranderende woningbehoeftes in te spelen. Hoewel de woningen voor vijftien jaar worden neergezet, is met de keuze voor modulaire bouw een oplossing voor de lange termijn gerealiseerd. Doordat de studio’s zijn opgebouwd uit units, zijn de gebouwen eenvoudig aanpasbaar en verplaatsbaar. Het gebruik van stalen wanden en betonnen vloeren maakt de units geschikt voor permanent gebruik. Door de units na vijftien jaar een tweede leven te geven levert het project dan ook een bijdrage aan de circulaire economie.

Jan Snel bouwt in recordtijd 300 toekomstbestendige studentenwoningen in Eindhoven

Ontwerp met aandacht voor de omgeving

Een bijzonder kenmerk van het project is de keuze voor all-electric bouw. Dat wil zeggen dat de verwarming en watervoorziening elektrisch zijn. Niet alleen zijn de units hierdoor gemakkelijk verplaatsbaar, ook is het een duurzame oplossing. Het gebruik van zonnepanelen beperkt daarbij de belasting op het milieu en houdt de kosten voor bewoners binnen de perken.

Ook in het ontwerp is rekening gehouden met de belasting van de omgeving. De aanleg van wadi’s verzekert bijvoorbeeld een goede regenwaterafvoer. De wadi’s nemen regenwater eenvoudig op in de grond en voorkomen dat de rioolwaterzuivering wordt overbelast. Daarnaast is in samenspraak met het Wasven gekozen voor verschillende grassoorten en planten, waardoor bijen en vogels worden aangetrokken. Het project draagt daarmee bij aan een groenere omgeving en levert een duurzame oplossing voor de toekomst.

Max Smits, projectleider bij Jan Snel, is erg trots op de snelle oplevering van de studentenwoningen: “De snelheid waarmee we dit project hebben gerealiseerd is echt uniek. Goede communicatie en de wil van alle partijen om snel te handelen hebben ervoor gezorgd dat we razendsnel nieuwe studentenwoningen konden bouwen. Normaal gesproken duurt de aanvraag van een bouwvergunning al zeker acht weken, maar dankzij medewerking van de gemeente konden we na anderhalve week al van start. Dat maak je niet vaak mee!”