Algemeen

Jaarlijkse prijzen uitgereikt tijdens Bouwinnovatie

Tijdens het Limburgs Bouwfeest 2011 – afgelopen zaterdag – bekroonden Bouwinnovatie en Bouwunie Limburg enkele verdienstelijke standhouders van de lopende beurseditie. Voor het eerst werden er 4 prijzen uitgereikt. Uiteraard was er de vertrouwde architectenprijs en de persprijs. Rondom het beursthema ‘Haal meer uit uw dak’, werd door Bouwunie Limburg Dakwerkers een dakprijs uitgereikt. En in samenwerking met Dubolimburg werd voor het eerst een Duboprijs toegekend. De laureaten waren : AVL Woningbouw - Persprijs, Knauf - Architectenprijs, V&R The Solarcompany – Dakprijs en Stone Unit - Duboprijs.

Voorzitter Jean-Pierre Schroeders opende het Limburgs Bouwfeest als trotse voorzitter. Niet minder dan 225 standhouders zorgden ervoor dat de beurs volledig volzet was. In zijn toespraak keek hij vooruit: naar de economische toestand voor de bouw, die goed oogt, naar de politieke toekomst, die minder goed oogt. En tenslotte keek hij ook naar de toekomst van de beurs. En deze is veelbelovend.

Niettemin had de jury weer heel wat moeite om haar prijzen toe te kennen. De architecten gingen op de standen op zoek naar het meest innovatieve product. Dat vonden ze uiteindelijk bij pleisterfabrikant Knauf. De architecten kenden Knauf al omwille van zijn hoogkwalitatieve gipspleisters. Met zijn nieuwste telg in het pleistergamma - MP 75 Diamant – ontwikkelde Knauf een variant op zijn spuitgips met een nog grotere stootbestendigheid. Daarmee biedt het bedrijf vooral een oplossing voor de problematiek van pleisterwerk in gebouwen en ruimtes met intensief gebruik zoals scholen, ziekenhuizen, schouwburgen, bioscoopzalen, winkelruimtes en trapzalen. De prijs voor Knauf werd overhandigd aan de Stukadoorsvereniging van Bouwunie Limburg die het materiaal in kwestie, de MP 75 Diamant, verwerkt hadden in hun stand.

Leuke boswandeling

Net als de architecten trok de persjury over de beurs, maar dan met oog voor esthetiek. De journalisten gingen heel concreet op zoek naar de mooiste stand. Daarbij letten ze niet alleen op de uitstraling van de stand, maar ook op het onthaal op die stand. AVL Woningbouw kon hen uiteindelijk wat dat betreft het meest bekoren. “De helder uitgelichte stand bracht schaalmodellen van huizen in een door het bos geïnspireerde setting: grastapijt, wandposters van bomen, nestkastjes, vogelgeluiden en de juiste kleuren creëerden die bossfeer.” De journalisten gaven verder een eervolle vermelding aan V&R The Solarcompany en Stone Unit.

Ook al kon V&R The Solarcompany de persjury net niet voldoende overtuigen, ze deden dat wel bij de jury die de ‘Dakprijs’ uitreikte. “V&R The Solarcompany is een pionier op het vlak van innovatie. De doorzichtige panelen met doorzichtige cellen of gekleurde zonnecellen die perfect kunnen matchen met de kleur van de gevel of het dak zijn uniek in hun soort. Ze vereisen maatwerk onder andere in de zin van lichtdoorlating, geven esthetisch heel wat mogelijkheden door een uitgebreide kleurenkeuze en kunnen perfect geïntegreerd worden in de dakbedekking,” motiveerden de juryleden hun nominatie voor de dakprijs. Ze letten daarbij onder andere op de presentatie van de dakgerelateerde producten op de stand en de bouwkundige kwaliteiten van het product. V&R The Solarcompany kreeg hun prijs uit handen van gedeputeerde voor Economie Marc Vandeput.

Duurzame durvers

En ook Stone Unit heeft geen reden om rouwig te zijn over het mislopen van de persprijs. Zij sleepten immers de eerste Duboprijs in de wacht. De degelijkheid en het kwalitatieve aanbod inzake duurzaam bouwen viel de jury op. Coordinator Kris Asnong motiveert: “We hebben gekozen voor Stone Unit en willen hiermee jonge mensen die de durf hebben om een nieuw en duurzaam bouwconcept op de Limburgse bouwmarkt te brengen, een duw in de rug geven.” Met deze Duboprijs wil Dubolimburg ook binnen Bouwinnovatie ervoor zorgen dat Duurzaam bouwen basic wordt.

Bouwinnovatie loopt nog volgend weekend van 4 tot en met 6 februari. Meer info op www.bouwinnovatie.be
Build for Life