Architectuur

JDS en AG Vespa bouwen nieuw wijkkantoor Antwerpse politie

Binnenkort krijgt de Lokale Politie Antwerpen een nieuw wijkkantoor aan de Statiestraat in Berchem. Openheid, veiligheid en integratie staan centraal in het winnende wedstrijdontwerp van JDS architects.
De optimalisatie van politiegebouwen is een van de ambities van het Antwerpse stadsbestuur. De Lokale Politie moet volgens haar ingebed zijn in de omgeving en door positieve contacten met de bevolking het veiligheidsgevoel versterken. Het huidige gebouw aan de De Wittestraat voldoet echter qua ligging en functionaliteit niet meer om deze ambities waar te maken. AG Vespa, het vastgoedbedrijf van de stad dat ook het patrimonium van de politie beheert, kreeg dus de opdracht een nieuw kantoor voor de afdeling Antwerpen-Centrum te bouwen.

Na onderzoek van verschillende locaties viel de keuze uiteindelijk op de Statiestraat. Uiteraard voldoet het perceel aan de functionele eisen van oppervlakte, bereikbaarheid, enz. Daarbij is het centraal gelegen in de winkelkern van oud-Berchem. Extra troef is de strategische ligging in de straat, wat de kans biedt om een project te realiseren met een sterke uitstraling naar de omgeving.

Vervolgens schreef AG Vespa een architectuurwedstrijd uit, die gewonnen werd door JDS architects. Naast de functionele criteria werden de ingediende ontwerpen ook beoordeeld op openheid en laagdrempeligheid, en dat in combinatie met veiligheid en discretie. Daarbij wilde de stad ook graag dat het gebouw door zijn bijzondere architectuur een nieuwe impuls zou geven aan de buurt.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be