Isolatie

Isolatie prioritair in energiezuinig maken van woning

De leden van de werkgroep bouw van de sectorcommissie Hout en Bouw van de SERV (Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen) hebben vandaag het nieuwe beroepscompententieprofiel van de “isoleerder ruwbouw/dak” goedgekeurd. Een beroepscompententieprofiel beschrijft de kennis en de vaardigheden die de beoefenaar van dit beroep nodig heeft. Het vormt dus de vertrekbasis voor het kunnen organiseren van beroepsgerichte opleidingen.

Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, is tevreden dat dit beroepsprofiel er is. Het beantwoordt aan een nood die in de sector bestaat en zelfs nog vergroot. Er is immers een tekort aan isoleerders. Nu het beroepscompetentieprofiel er is, kunnen passende opleidingen georganiseerd worden. Bouwunie vraagt de VDAB om dit zo snel mogelijk te doen.

Het tekort aan isoleerders is de jongste tijd nijpender geworden door de stijgende vraag naar isolatiewerken. Isoleren is immers een van de beste manieren om energie te besparen.
Wie isoleert, kan in de meeste gevallen best bij zijn dak beginnen. In Vlaanderen zijn nog 800.000 daken (of ongeveer één op drie) niet of onvoldoende geïsoleerd. De regering wil elk jaar 65.000 daken isoleren om tegen 2020 alle woningen, ook huurwoningen, te voorzien van een degelijke dakisolatie. Ze trekt daar serieus wat middelen voor uit.

Het is dan ook dé ideale moment om te isoleren. Tal van premies (Vlaamse dakisolatiepremie + premie van de netbeheerder + desgevallend premie van provincie en gemeente) en belastingverminderingen (40% van de investering met een maximum van 2.770 euro), én een lagere energiefactuur, maken je investering in geen tijd terugverdiend. De boodschap is dus duidelijk: isoleer ! Niet alleen het dak van je woning, maar ook de muren en de vloeren. In het herstelplan breidt de federale regering het toepassingsgebied van de belastingvermindering voor isolatiewerken trouwens uit naar muur- en vloerisolatie. Het is daar nog wachten op de uitvoeringsbesluiten vooraleer de mensen daadwerkelijk kunnen genieten van deze belastingvermindering. Bouwunie vraagt de federale regering daar snel werk van te maken.

Bouwen met geregistreerde aannemer loont

Ook interessant