Keukens

Is uw koelkast nog niet toe aan vervanging?

Is uw koelkast nog niet toe aan vervanging?
Werkt uw koelkast nog prima? Toch kan het zijn dat deze toe is aan vervanging. De technische ontwikkelingen van koelkasten hebben grote spongen gemaakt en zijn daarmee vele malen zuiniger in het gebruik geworden. Zoveel zelfs dat het loont om de aankoop van een nieuwe koelkast niet uit te stellen. Toch vervangt 87 procent van de huishoudens de koelkast pas als deze kapot is. Dat blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal, uitgevoerd door TNS NIPO.

Heeft u een koelkast uit 2007 dan verbruikt deze maar liefst 60 procent meer energie dan een exemplaar van nu. Een koel-vries combi uit 2007 kost per jaar 80 euro aan stroom, een recent A+++ model slechts 35 euro. Is uw koelkast zeven jaar of ouder dan adviseert Milieu Centraal om deze te vervangen. Dat geldt voor ongeveer de helft van de huishoudens in Nederland. De energie om een zuinige koelkast te maken wordt ruimschoots goedgemaakt door de energiebesparing.

Recycle uw oude koelkast

Voor het bepalen van haar advies heeft Milieu Centraal bekeken of de energiebesparing die de nieuwe koelkast apparaat zal opleveren op weegt tegen de ‘weggegooide’ productie-energie van het oude apparaat en de milieubelasting van het eerder kopen van een nieuw apparaat. Het verbruik van grondstoffen blijkt niet op te wegen tegen de milieuwinst van de energiebesparing die tijdig vervangen oplevert. De oude koelkast dient wel apart te worden ingeleverd, zodat deze kan worden gerecycled.

Ook interessant