Architectuur

Inzendingen WoodChallenge divers van aard

Van rekenexercities aan complexe houtconstructies tot mobiele en amfibische woningen. Zo divers is de aard van de inzendingen voor de WoodChallenge 2004; een nieuwe studentenprijs van het Centrum Hout en de Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH), die op 28 oktober tijdens de Houtbeurs wordt uitgereikt.

De WoodChallenge is een nieuwe prijs die is bedoeld om studenten uit het hoger technisch onderwijs aan te zetten tot innovatief houtgebruik. Er zijn drie categorieën: Eindexamenprojecten (projecten, scripties, stageprojecten en promotieonderzoek met een duidelijke relatie met hout), Techniek (nieuwe gebruiksvormen, technieken en het nieuwe wijze gebruikmaken van de materiaaleigenschappen van hout) en Commercieel.
Volgens de jury onder voorzitterschap van de heer A. Koomen, directeur van Koninklijke Jongeneel BV, zijn de inzendingen zeer divers van aard. Van architectuur, woon- en mobiliteitsconcepten, berekeningen aan complexe houtconstructies tot houtproducten.

Genomineerden
Vijf nominaties zijn inmiddels bekendgemaakt. Twaalf studenten zonden een project in. Zij zijn voornamelijk afkomstig van de TU’s Delft en Eindhoven. De hogescholen bleven sterk achter.
Een genomineerde in de categorie Techniek is Bas Heitkamp (faculteit bouwkunde TU Eindhoven) met ‘Back to the woods’. Een bouwsysteem waarmee met prefab houten delen een olifantenverblijf is te maken, dat de vorm van een bos aanneemt.
De tweede genomineerde in deze categorie is Frank Hooijkaas (faculteit bouwkunde TU Delft) met een ontwerp voor een nieuw gebouwtje voor de Rotterdamse Reddingsbrigade. De opdracht was een volledig houten gebouw te ontwerpen van niet meer dan 100 vierkante meter. Vanaf de vloer van de douche tot aan de gevelbekleding is hout gebruikt. ‘Amfibisch wonen’ is de genomineerde eindexameninzending van Shai van Vlijmen-Goubitz (faculteit bouwkunde TU Delft). Een ontwerp voor een grotendeels houten woning voor een ecologische levenswijze in de uiterwaarden van de Leek bij Utrecht. De woning is zelfvoorzienend en is transporteerbaar over water.

Efficiënt
De tweede gegadigde is Elsbeth van Battum (faculteit bouwkunde TU Delft) met ‘Hout in topvorm’, een rekenkundig onderzoek voor een efficiënter houtgebruik.
De derde kandidaat is Bas van den Ham (faculteit bouwkunde TU Eindhoven) met ‘Mobecohome’. Een zelfvoorzienende mobiele woning gemaakt van natuurlijke materialen. Mobiel wonen wordt volwassen en komt los van de caravangedachte, is zijn gedachte.
In de derde categorie, Commercieel, werd niemand genomineerd.
De eerste prijs bedraagt 1000 euro. De tweede en derde 400 respectievelijk 200 euro. De prijsuitreiking is donderdag om 14.30 uur in het Houttheater van de Houtbeurs. Maquettes van de winnende inzendingen zijn na afloop van de prijsuitreiking te zien.