Vastgoed

Investeren in vastgoed loont

Omdat de rente nog steeds erg laag staat en er weinig alternatieven zijn, blijven de Belgen investeren in vastgoed zien als een interessante zet. Al is er ook een kanttekening: op de superrendementen van enkele jaren geleden moeten we niet meer rekenen. Maar huizen worden ook de komende jaren weer duurder.

Vastgoed in 2016

Er bewoog weer heel wat op de immomarkt vorig jaar. Tijdens de eerste zes maanden van 2016 waren er 14 procent meer vastgoedtransacties dan in dezelfde periode het jaar daarvoor.

Woonhuizen en villa’s gingen gemiddeld voor 235.349 euro van de hand. Dat is 0,3 procent meer dan in het jaar voordien. Appartementen kostten door de bank genomen 210.244 euro, 2,5 procent meer dan in 2015. Voor bouwgrond ten slotte moest je gemiddeld 176 euro per vierkante meter neertellen.

In het algemeen zijn de prijzen voor Belgisch vastgoed in het voorbije jaar gestegen. Enkel voor huizen in Wallonië (- 0,9 procent) en bouwgrond in Vlaanderen (- 1,6 procent) en Brussel (- 12,7 procent) viel er een daling op te tekenen.

Investeren in vastgoed: alternatief voor spaarboekje

Huizen in België blijven op dit moment dus erg duur. Té duur, vinden heel wat mensen. Uit een internationale enquête van ING blijkt dat 87 procent van de Belgen het moeilijk heeft om een eerste woning te kopen. 71 procent van de eigenaars zou de woningprijzen liever zien dalen.

De vraag rijst dan ook waarom vastgoed almaar duurder wordt. Een belangrijk deel van de verklaring is de historisch lage rentevoet op hypothecaire leningen. Maar ook het feit dat spaarboekjes niets meer opbrengen speelt een grote rol. Veel mensen, ook jongeren, zien vastgoed als een alternatief en investeren in een eigen woning, een tweede verblijf of een opbrengsteigendom.

Een zekere investering

Vastgoed wordt gezien als een vrij zekere investering. Experts denken niet dat de prijzen binnenkort zullen dalen. Toch zijn ze ook van mening dat de tijd van de grote prijsstijgingen achter ons ligt. De rente kan namelijk onmogelijk nóg verder dalen. Bovendien is de fiscaliteit de jongste tijd minder gunstig geworden.

Op lange termijn blijven experts geloven in een vrij stabiele woningmarkt met beperkte prijsstijgingen tijdens de komende jaren. Terreur, onrust in de EU en het geopolitieke klimaat zorgen weliswaar voor bezorgdheid, maar de impact daarvan is beperkt en verdwijnt snel.