Interieur

Interieurtrends: De terugkeer van de barokstijl

De barokstijl is helemaal terug van weggeweest. Tegenwoordig vind je namelijk in heel wat interieurs en decoratiematerialen barokinvloeden terug. De barokstijl ontstond in de 16e eeuw en kenmerkt zich door luxueuze versieringen, ingewikkelde patronen, en een prachtig lichtspel. Vandaag is de barok stijl in steeds meer design huizen aanwezig, vooral omdat de barok stijl perfect te combineren is met de hedendaagse, moderne interieurs.

De oorsprong van de barokstijl
De barokstijl ontstond in de 16e eeuw in Italië en was meteen een groot succes. De barok tijl verspreidde zich dan ook snel naar de rest van Europa, waar het zowat alle kunsttakken beïnvloedde, en tot uiting kwam in de zowel de literatuur, de muziekkunst, de architectuur als de schilderkust.

In de architectuur of bouwkunst, vertaalde de barokstijl zich in aandacht voor details en dieptewerking met perspectieven door het gebruik van ovalen. Het werd kenmerkt door een rijk en weelderig materiaalgebruik, een spel van licht en donker en een mengeling van verschillende kleuren.

De hedendaagse barok stijl
Hoewel de barokstijl vandaag gecombineerd wordt met diverse andere stijlen, blijft de essentie van de barok toch bewaard. In de architectuur, komt de barokstijl vooral in decoratie tot uiting en onderscheidt het zich door de rijkheid van fransjes, de aandacht voor luxe en weelde en het belang van details. De kleurrijke materialen van de barok uit de 16e eeuw zijn ook in de hedendaagse barok stijl aanwezig.

In het hedendaagse taalgebruik is ‘barok’ synoniem geworden voor fantasie. Een barok interieur is herkenbaar door het gebruik van imposante elementen zoals lusters, spiegels of kandelaars, die gekenmerkt worden door de rijkheid aan materialen waaruit ze vervaardigd zijn, hun contrast en hun details.

Vandaag heeft de massaproductie van meubelstukken ervoor gezorgd dat de barokstijl voor iedereen toegankelijk werd. De barok wordt vooral gebruikt om onze interieurs ‘iets extra’ te geven. Moderne decoratie, geïnspireerd op de barokstijl legt niet alleen de nadruk op verfijning en details, maar ook op een strakker kleurgebruiker en lichtspel.

De kleurenweelde van de barok is vandaag nog steeds aanwezig. Glanzend zwart, goud, zilver, donker rood, violet, roze of fuchsia zijn de voornaamste kleuren uit het kleurenpalet van de barokstijl.

Of je nu houdt van de luxe en pracht van de barok of eerder geïnteresseerd bent in de gedetailleerde versieringen, de barokstijl heeft voor ieder wat wils.