Interieur

Interieur 2010 trekt registers van nieuwe wereld open

Interieur 2010 trekt registers van nieuwe wereld open
De 22e editie van de DESIGN BIËNNALE INTERIEUR belooft weer te verrassen. Met ‘de nieuwe wereld’ als centrale thema, een jonge Japanse architect als eregast en een ambitieuze reeks nevenmanifestaties zal INTERIEUR 2010 niet onopgemerkt voorbijgaan. Projectcoördinator Dieter Van Den Storm: “INTERIEUR 2010 wil enkele facetten van de nieuwe wereld tonen en suggereren. We zijn het onze reputatie verplicht om over ‘grenzen’ te kijken, om vernieuwend te zijn, om de toekomst te omarmen. Met onze zorgvuldige selectie exposanten en niet-alledaagse eregast durft de DESIGN BIËNNALE te roeien in de nieuwe wereld van architectuur en design.” INTERIEUR 2010 vindt plaats van 15 tot 24 oktober in Kortrijk.

De designpers voert vandaag een debat rond designconservatisme versus meer progressieve en speelse invalshoeken. INTERIEUR 2010 koos voor een open visie op het brede thema van de nieuwe wereld van design en architectuur. Een visie waarbinnen alle culturele nevenmanifestaties en in het bijzonder de jonge architect Junya Ishigami perfect passen. Versterken mee deze visie: de in Londen werkende Sara De Bondt die de huisstijl verzorgt en het architectenteam de vylder vinck taillieu dat instaat voor de all-over scenografie en architectuur van de biënnale.

EREGAST Junya ISHIGAMI

De Japanse eregast Junya Ishigami (°1974) is zonder meer een verrassende keuze. Voor de eerste keer in vijf decennia geschiedenis zocht de DESIGN BIËNNALE de eregast buiten de Europese grenzen, in Azië. Bewust, want de toekomst wordt overwegend geschreven in het Oosten. Terwijl in China, Zuid-Korea en Taiwan de volgende generaties grensverleggende ontwerpers worden klaargestoomd, blijft Japan bron van de meest innovatieve creatieve ideeën. Het project ‘PICKNICK’ dat Ishigami voor de biënnale ontwerpt, is buitengewoon ongewoon en illustreert waarom hij het wonderkind van de hedendaagse architectuur wordt genoemd. De bezoekers van INTERIEUR 2010 zullen ongetwijfeld verrast worden door zijn prettige meubelpicknick.

INTERIEUR 2010 DESIGN COMPETITION & THEYOUNGDESIGNERSFAIR

Naast de aanwezigheid van de internationale exposanten mogen ook de topdesigners van morgen niet ontbreken. De ‘INTERIEUR 2010 Design Competition’ en ‘theyoungdesignersfair’ zijn twee initiatieven die een ideaal platform vormen om nieuwe prototypes en baanbrekende ontwerpen van startende designers aan een groot publiek voor te stellen. Een internationale jury zal een kritisch wedstrijdoordeel vellen rond het thema De Nieuwe Wereld. Daarbij hebben ze niet alleen oog voor frisse, nieuwe creatieve ideeën maar ook voor functionaliteit, technologie en reproduceerbaarheid. In de jury zetelen ontwerpers en captains of industry als Giulio Cappellini (IT), Nipa Doshi (IND), Marcus Fairs (UK), Pierre Keller (CH) en Lowie Vermeersch (BE).

TENTOONSTELLING ‘De Buren’

Met de tentoonstelling ‘Voisins/Voisines – Nachbar/Nachbarin – Neighbours – Buurman/Buurvrouw’ wil de DESIGN BIËNNALE tonen dat onze omringende landen de laatste jaren veel inspanningen hebben gedaan om hun eigen design breder uit te dragen. Hun nieuwe wereld houdt rekening met de desiderata van de netgeneratie. Het gadgetlaagje van design is afgesleten om plaats te maken voor goede producten die duurzaamheid, energiezuinigheid, nieuwe materialen of humor in het hart dragen. Vier curatoren met een background in het brede designveld geven hun eigenzinnige visie op vormgeving uit hun eigen land: Cédric Morriset voor Frankrijk, Premsela, Dutch Platform for Design and Fashion voor Nederland, Petra Schmidt voor Duitsland en Michael Mariott voor het Verenigd Koninkrijk.

DESIGNER VAN HET JAAR: Bram Boo

Voor de vijfde keer heeft de Interieur Foundation, samen met de magazines Weekend Knack en Weekend Le Vif/L’Express, een Designer van het Jaar gekozen. Nadat Alain Berteau, Nedda El-Asmar, Stefan Schöning en Sylvain Willenz met de prijs gingen lopen, valt dit jaar Bram Boo (°1971) die eer te beurt. In oktober zal de bezoeker tijdens de biënnale kunnen kennismaken met zijn uiteenlopend portfolio.

Bram Boo is een autodidact die werkt als onafhankelijk designer. Zijn meubels zijn autonome objecten – verrassend, uniek, poëtisch en dubbelzinnig. Zo dwingt hij de toeschouwer om zijn dagdagelijkse gewoontes te herzien, want samengestelde functies – zitten, opbergen, werken en ontspannen – zijn zijn handelsmerk. Bram Boo ontwerpt voor verschillende Belgische en internationale producenten en merken. Zijn werk zit in collectie bij Indera, Feld en Drisag. Dit jaar volgt schoolmeubilair bij Vanerum en werk in de ‘carte blanche’-collectie van Bulo.

DESIGN at WORK 2010

Design at Work 2010 is een platform voor innovatie en productontwikkeling georganiseerd in coproductie met de Interieur Foundation en speelt zich af samen met ‘theyoungdesignersfair’ en de ‘INTERIEUR 2010 Design Competition’ in de underground van de campus Kortrijk Xpo. Op het menu:

- Creative companies: standhouders, designmerken en designstudio’s
- IP (Intellectual property) award selectie 2010
- Belgische red dot award winners 2010
- Online boutiques: een selectie internetbedrijven
- Design Stimulation Services
- Design Forum: lezingen, debatten & presentaties
- The Party!

Alle activiteiten van Design at Work dragen, net als het cultureel programma en de nevenactiviteiten van INTERIEUR, het label van het EU-voorzitterschap in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie van 1 juli tot 31 december 2010.

FORUM & MASTERLEZINGEN

INTERIEUR 2010 en Design at Work houden ook dit jaar de discussie gaande met een uitgebreide lijst aan internationale sprekers en actuele thema’s. Een forum en de XXL-zaal bieden ruimte aan een uitgebreid programma van lezingen, workshops, discussies en presentaties.
Op de agenda van het Design Forum 2010 staat nu al een brede waaier aan topics en inspirende sprekers: ‘Hoe evolueert design in China en Azië?’ met onder meer Michael Young en Jeremy Sun; workshop met Agnete Enga, drijvende kracht achter FemmeDen; masterlecture van Dan Formosa, stichter van Smart Design; ontwerper Tom Dixon over zijn drive en drivers; het Pininfarina-verhaal van Lowie Vermeersch… en Alasdhair Willis (UK) van Established & Sons.

INTERIEUR 2010 praktisch

De 22e Interieur Biënnale opent op 15 oktober de deuren in Kortrijk Xpo. Tien dagen lang vormt INTERIEUR 2010 hét platform bij uitstek waarop meer dan 250 internationale exposanten, jonge ontwerpers en aanstormend talent hun allernieuwste creaties voorstellen op maar liefst 40.000 m². Alle info en nieuws ook via www.interieur.be.