Vloerbekleding

Interface stopt met bitumen backing op tapijttegelcollectie

Interface stopt met bitumen backing op tapijttegelcollectie
© Interface
Vanaf vandaag zijn alle tapijttegelproducten van vloerenfabrikant Interface die in Europa zijn geproduceerd standaard voorzien van de CQuest Bio tapijtrug. Om dit te bereiken is de Europese fabriekslocatie in Scherpenzeel (NL) omgebouwd. CQuest Bio is de nieuwe biocomposiet tapijtrug van Interface en is gemaakt met gerecycleerde en biobased materialen, die netto CO2-negatief zijn. De biobased materialen zijn hernieuwbaar. Door volledig over te stappen op biocomposiet backings stopt Interface met de Graphlex® backing en wordt het meer CO2-intensieve bitumen door de biocomposiet vervangen. Deze volledige overstap is een belangrijke mijlpaal in de Climate Take Back-missie van het bedrijf om tegen 2040 een CO2-negatieve onderneming te zijn.

Janneke Leenaars, duurzaamheidsmanager bij Interface: “Met deze historische mijlpaal in de Europese fabriek in Scherpenzeel wordt de biocomposiet backing standaard op de gehele tapijttegelcollectie, waarmee definitief afscheid wordt genomen van de bitumen backing. Met deze stap wordt het gebruik van virgin petrochemisch materiaal voor de tapijttegelproductie in Scherpenzeel nog verder gereduceerd. Hierdoor wordt de CO2-voetafdruk van de tapijttegels met de nieuwe biocomposiet-backing gemiddeld met 33% verlaagd. In de context van de circulaire economie verhoogt de nieuwe backing het percentage biobased en gerecycleerde content van de gehele tapijttegelcollectie naar gemiddeld 88%. Via het terugnameprogramma ReEntry® wordt hergebruik van tapijttegels als product in de Benelux gefaciliteerd, daarnaast is toekomstige recyclage mogelijk. De tapijttegels met de nieuwe backing dragen bij aan duurzaamheidsdoelen van organisaties. De kwaliteit van de tapijttegels is uiteraard hetzelfde als voorheen.”

Interface stopt met bitumen backing op tapijttegelcollectie
© Interface - Backings pile new

Verder reduceren van C02-voetafdruk

Interface kondigde de beschikbaarheid van haar CQuest Bio backing voor het eerst aan in 2020 en maakte deze standaard op een groot deel van haar collectie. Vervolgens lanceerde zij haar eerste CO2-negatieve tapijttegels (cradle-to-gate) in maart 2021. Interface heeft jarenlang geïnvesteerd in onderzoek, nieuwe productietechnologieën- en processen. Voor deze definitieve overstap naar de biocomposiet backing op haar volledige tapijttegelcollectie heeft zij haar fabriek omgebouwd.

De biocomposiet-innovatie in de Europese tapijttegelproductie zorgt voor het verder reduceren van de CO2-voetafdruk van alle huidige en toekomstige Interface tapijttegel-collecties. Sinds 2018 zijn alle vloerproducten van Interface, tapijttegels, LVT en nora® rubber C02-neutraal over de gehele levenscyclus via het Carbon Neutral Floors programma.

Interface stopt met bitumen backing op tapijttegelcollectie
© Interface - Ice breaker Amethyst Level Set Medium Concrete

Gebouwde omgeving verantwoordelijk voor 39% van alle C02-uitstoot

De World Green Building Council benadrukte in 2019 dat de gebouwde omgeving wereldwijd verantwoordelijk is voor 39% van de CO2-uitstoot. Om de CO2-impact van de gebouwde omgeving te verlagen, is het produceren en specificeren van CO2-neutrale en CO2-negatieve producten van groot belang, zodat de bouwsector deze oplossingen op grote schaal kunnen implementeren.

Nigel Stansfield, President Europe, Africa, Asia and Australia (EAAA) bij Interface: “Door bij onze tapijttegelproductie in Europa volledig over te stappen naar CQuestBio-backings, hebben we de grootste stap gezet als het gaat om het optimaliseren van onze machines, productieprocessen en leveranciersketen sinds we zijn begonnen met het produceren van tapijttegels in de jaren 1950. Hiermee zetten we het verkleinen van de CO2-voetafdruk van onze producten voort en is een enorme stap in onze reis om tegen 2040 een CO2-negatieve onderneming te zijn.”

Interface stopt met bitumen backing op tapijttegelcollectie
© Interface - Ice Breaker Drylands

Kijk op de website voor meer informatie over de CO2-negatieve producten van Interface en over de inspanningen van het bedrijf om haar eigen CO2-voetafdruk en die van de gebouwde omgeving te verkleinen.

Ook interessant