Verwarming & Sanitair

Intelligente warmtepompen: minder verbruik, meer comfort

Belairco, invoerder van Samsung airconditioners, brengt een energiebesparend inbouw-ventilatiesysteem op de markt. Wie zijn huis goed isoleert, moet namelijk zorgen voor een optimale ventilatie: de lucht moet naar buiten kunnen circuleren. Alleen zo is een gezonde luchtkwaliteit gegarandeerd. Het ventilatiesysteem van Samsung kan op alle types verwarming- en koelingsystemen aangesloten worden, ook op warmtepompen. In combinatie met een Samsung warmtepomp zorgt het voor de meest zuinige en comfortabele manier om ruimtes te verwarmen, te koelen en te ventileren. Daarom lanceert Samsung een berekeningsmodel dat de voordelen van warmtepompen in reële termen uitdrukt.

“Mensen willen zich best inspannen voor een beter milieu maar boeten daarbij liever niet in aan comfort. Daarom besteden we bij de ontwikkeling van al onze producten steeds aandacht aan een duurzaam energiebeheer. Om een comfortabel leefklimaat in elk seizoen mogelijk te maken, is een goede combinatie van verwarmen, koelen en ventileren van belang”, zegt Piet De Paepe, directeur van Belairco.

Samsung stelde een rekenmodel op om snel het energieverbruik en de CO2-uitstoot van warmtepomp­systemen te berekenen. Via een aantal parameters kan je de benodigde hoeveelheid warmte, ventilatie en koeling voor een optimaal leefklimaat in een specifieke situatie voorspellen. Representatief onderzoek toont aan dat een warmtepomp­systeem het meest zuinige alternatief is voor koeling en verwarming. Het verwarmingsrendement ligt hoger dan van klassieke verwarmingsketels op gas en huisbrandolie en een warmtepompsysteem stoot geen directe CO2 uit. Het onttrekt warmte aan lucht, aarde of water -alle vrij beschikbaar in de natuur- en blaast die warmte geconcentreerd in de te verwarmen ruimtes binnen. Om te koelen, verloopt de warmteafgifte in de omgekeerde richting.

Warmtepompsystemen zijn aan een sterke opmars bezig en zagen hun aandeel in 2007 met bijna 87% omhoog gaan. Er wordt verwacht dat dit de komende jaren zal blijven stijgen, gestimuleerd door overheidsmaatregelen, hogere ventilatie- en comforteisen en de toegenomen aandacht voor de CO2-uitstoot.

Nieuw: inbouwventilatie

Het inbouwventilatiesysteem van Samsung kan op alle types en merken van verwarming-, koel- en warmtepompsystemen aangesloten worden en functioneert ook individueel. Het bestaat uit een kanaalsysteem met vier buizen dat in een vals plafond geïnstalleerd wordt. Het ventilatiesysteem bespaart energie door vers aangevoerde en koudere lucht op te warmen met warme afgevoerde lucht. Bij warmere buitentemperaturen gebeurt net het omgekeerde: dan koelt de koude buitengaande binnenlucht de aangezogen verse warme buitenlucht af. Zo gaat in koude seizoenen geen onnodige warmte verloren en wordt een woning, kantoor of winkel optimaal geventileerd. Bovendien kan een enkele leverancier dit systeem eenvoudig installeren in nieuwe en bestaande gebouwen.

Sinds de zogenaamde energieprestatieregelgeving is de installatie van een ventilatiesysteem in woningen verplicht in Vlaanderen. De verplichting geldt voor nieuwbouwwoningen en bij verbouwingen aan bestaande woningen waarvoor een bouwvergunning nodig is. Ook zonder die verplichting kunnen goed geïsoleerde woningen en ruimtes extra ventilatie gebruiken om voldoende verse lucht binnen te halen, wat onder meer schimmelvorming tegengaat.

De nieuwigheden in het aanbod van Samsung Airconditioners kan je ontdekken op stand 323 van Belairco, in Paleis 12 van Brussels Expo. Batibouw 2008 vindt plaats van donderdag 28 februari tot en met zondag 9 maart 2008.