Vastgoed

Institutionele beleggers keren terug op markt voor huurwoningen

Institutionele beleggers keren terug op de markt voor huurwoningen. Onderzoek van DTZ Zadelhoff toont dit aan. In 2010 investeerden de institutionele beleggers voor een totaalbedrag van ongeveer 160 miljoen euro aan huurwoningen. 80% hiervan bedroeg nieuwbouw. Wel zijn het nog vooral particuliere beleggers die zich op de huurmarkt begeven.

Het beleggingsvolume is wel wat afgenomen. In 2010 bedroeg het beleggingsvolume bijna 1 miljard euro tegenover 1,1 miljard euro in 2009. De prijzen bleven vrijwel gelijk maar eind 2010 was er sprake van een lichte stijging door de hoge kwaliteit van de aangeboden complexen. Als gekeken wordt naar het investeringsaandeel van corporaties, dan blijft dit met 26% nagenoeg stabiel. 70% van de investeringen konden toegeschreven worden aan particuliere beleggers. Zij kochten vooral woningcomplexen op.

Daarbij investeerden ze vooral in appartementencomplexen uit de jaren `70 en `80 van de vorige eeuw in de Randstad. Daarbij ging het om appartementen met een huur van 600 tot 800 euro per maand. De meeste beleggingen vonden plaats in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant.

Gebaseerd op: Vastgoedmarkt