Algemeen

Insnedingen verbeteren akoestische prestaties van de vloer

Sommige vloeren worden verend opgelegd, om overdracht van contactgeluid te voorkomen. Met name bij het toepassen van een gestorte dekvloer kunnen kunnen evenwel ongewenste akoestische bruggen ontstaan, die alle gedane moeite tenietdoen.

Sommige uitvinders krijgen bij het zien van een bestaand product een slim idee voor een relatief kleine aanpassing met mogelijk grote gevolgen. Zo is er veerkrachtig materiaal in de handel voor gebruik onder verend opgelegde dekvloeren. Bij het storten van de cement- of gipsgebonden deklaag kunnen aan de randen contactbruggen ontstaan met de wanden, waardoor de akoestische prestaties van de vloer sterk teruglopen. Er zijn dan wel randstroken en afdekfolies in de handel, maar volgens akoestisch adviseur Van Bree voldoen die in de praktijk niet.

Het gebruikelijke verende ondermateriaal is aan één zijde voorzien van een vloeistofdichte kunststoffolie, de zogeheten cacheerlaag, en wordt zowel in plaatvorm als aan de rol geleverd. In verband met het oprollen is de dikke, verende laag voorzien van evenwijdige insnedingen die doorlopen tot op de folie. Hierdoor ontstaan een soort segmenten die bij elkaar worden gehouden door de cacheerlaag. Bij het leggen van de verende laag komt de folie aan de bovenkant.

Het laatste en eerste segment kunnen tegen de wand worden opgezet, waarbij terplekke een vloeistofdichte overgang ontstaat van de vloer naar de betreffende wand. Bij de aanliggende wanden gaat dit niet zomaar. Van Bree wil het verend materiaal daarom langs de randen voorzien van extra insnedingen, haaks op de gebruikelijke. In de hoeken moeten de vloerenleggers dan alleen wat rechthoekige stukjes verend materiaal verwijderen, waarna ze de randsegmenten rondom tegen de wanden kunnen opzetten. De cacheerlaag blijft daar intact en na het afplakken van de resterende naden tussen de verschillende platen of rollen resteert een vloeistofdichte bak, in principe.

Leidingen
Het uitvoeringsgevoelige plaatsen van randstroken wordt in dit systeem overbodig, wat onnodige akoestische lekkage voorkomt en het werktempo verhoogt. Daarbij ontstaan holle ruimtes tussen vloer en wanden, die volgens de octrooitekst zijn te benutten voor leidingen. Gezien de beperkte toegankelijkheid van deze ruimtes lijkt dat een optie die kritisch moet worden bekeken. Van Bree wil in dit stadium nog geen nadere informatie prijsgeven over zijn vinding. Wat hem betreft wacht hij liever de resultaten af van verdere praktijkproeven, alvorens de publiciteit te zoeken. En het eventueel in productie nemen is nog weer een stap verder.
Build for Life