Infonamiddag: Lokale biomassa in warmtenetten

  BE   16 mei 2018 Bron: ODE
Infonamiddag: Lokale biomassa in warmtenetten
Op 22 juni 2018 organiseren Warmtenetwerk Vlaanderen en het Bio-energieplatform van ODE een infonamiddag over de toepassing van lokale biomassa in duurzame warmtenetten.

Voor de energietransitie richting 100% hernieuwbare energie is de toepassing van groene warmte onmisbaar. Maar het is ook een belangrijke uitdaging, omwille van het grote aandeel van warmte (ongeveer 60%) in ons totaal energieverbruik. De uitrol van warmtenetten met energie-efficiŽnte en duurzame bronnen heeft een groot potentieel in het dicht bebouwde Vlaanderen: ook bij ons kunnen ze een belangrijk deel van de warmtevraag van gebouwen duurzaam invullen.

Daarvoor is bio-energie een logische keuze. Voorwaarde is wel dat het om duurzame grondstoffen gaat. Het lokaal beschikbare potentieel van biomassa in een gemeente of regio kan een interessant aanbod van duurzame brandstof opleveren voor een warmtenet.

Lokale biomassa in Bierbeek: inspiratie voor gemeenten

Over deze combinatie organiseren Warmtenetwerk Vlaanderen en het Bio-energieplatform van ODE op 22 juni een infonamiddag in samenwerking met de Provincie Vlaams-Brabant. Niet toevallig in Bierbeek, want daar draait een klein warmtenet op een biomassaketel gevoed door lokaal geoogste houtschilfers, afkomstig van het beheer van houtkanten en hagen.

Lokale besturen hebben hier een belangrijke strategische rol te spelen voor groene warmte. Welke kansen zijn er om lokale biomassa te gebruiken in een warmtenet? Hoe werkt dat in praktijk? Op welke provinciale ondersteuning kan een gemeente beroep doen voor een lokale strategie voor duurzame warmte en de uitrol van warmtenetten?

Op deze vragen wil de infonamiddag dieper ingaan, die specifiek gericht is naar lokale besturen: schepenen, ambtenaren ruimtelijke ordening, duurzaamheidsambtenaren,...

Programma en inschrijvingen

Voor het volledige programma en de praktische info: zie deze folder.

Inschrijven kan via dit online formulier op de website van ODE.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo