15,4 miljoen euro steun voor groene-warmteprojecten

  BE   20 februari 2018 Bron: Vlaamse regering
15,4 miljoen euro steun voor groene-warmteprojecten
Vlaams Minister van Energie Bart Tommelein lanceert een nieuwe oproep voor groene-warmteprojecten. Kandidaten kunnen een steunaanvraag indienen voor projecten rond benutting van restwarmte, de opwekking van biomethaan, het gebruik van kleinschalige biomassa en diepe geothermie. De vermogensgrens voor diepe geothermie is verlaagd van 5 MW naar 1 MW, waardoor ook kleinere projecten in aanmerking komen. Bart Tommelein: ‘Groene warmte-energie heeft enorm veel potentieel. Met 15,4 miljoen euro investeringssteun helpen we heel wat projecten uit de startblokken.’

De laatste ‘call groene warmte’ dateert van een jaar geleden. Toen kregen 13 projecten rond groene warmte en benutting van restwarmte samen 7,2 miljoen euro investeringssteun. Met die ondersteuning wil de Vlaamse regering groene warmte-energie een duwtje in de rug geven.

Van 19 februari tot 31 maart kunnen geïnteresseerden hun kandidatuur indienen voor een nieuwe oproep. Voor biomassa-installaties vanaf 1MW vermogen én biomethaaninstallaties is er telkens 1 miljoen euro gereserveerd. Projecten die restwarmte uitkoppelen en gebruiken kunnen aanspraak maken op in totaal 7,36 miljoen euro. Voor diepe geothermie is 6 miljoen euro voorzien.

Ook investeringssteun voor kleine projecten diepe geothermie

Voor projecten rond diepe geothermie wordt de vermogensgrens verlaagd van 5 MW naar 1 MW. Zo wil Vlaams minister van Energie Bart Tommelein ook kleinere projecten aan te moedigen. ‘We willen elke warmtetoepassing alle kansen geven. Vlaanderen telt enkele regio’s waar diepe geothermie mogelijk is. Door de vermogensgrens voor diepe geothermie te verlagen, kunnen meer kandidaten hun kans wagen.’

Het geld voor deze call komt uit het Energiefonds en van het restdeel van de call van vorig jaar. ‘Groene warmte kent zeer veel toepassingen, die samen een enorm potentieel vormen om onze hernieuwbare energiedoelstellingen te halen. Met 15,4 miljoen euro investeringssteun helpen we heel wat projecten om uit de startblokken te schieten. En door met een gesloten enveloppe te werken houden we ons budget perfect onder controle’ besluit de minister.

Een aanvraag indienen kan via www.energiesparen.be/call-groene-warmte. Net zoals bij de vorige oproepen is het het Vlaams Energie Agentschap (VEA) dat de steun toekent, tot het budget is opgebruikt. Projectideeën kunnen ook vooraf bij hen afgetoetst worden.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo