Verwarming & Sanitair

Infodag: Hartverwarmende condensatie- en pelletsketels

Goedwerkende hoogrendementsketels zijn goed voor zowel de portemonnee als het milieu. Maar misverstanden over de installatie en de werking resulteren vaak in een teleurstellend rendement. Reden genoeg om installateurs, architecten, aannemers, bij te scholen in deze materie. Donderdag 24 september krijgen deze bouwprofessionelen een spoedcursus in condensatie –en pelletketels in het Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen. Dit tijdens een infosessie van de Stad Gent en het Vlaams Instituut voor Bio-ecologisch bouwen (VIBE vzw).

Laag rendement

Het rendement van condenserende ketels is nog hoger dan dat van hoogrendementsketels. Maar niet elk huis heeft een aangepaste uitrusting voor zo’n condensatieketel. Hierdoor zal meer dan de helft van pas geïnstalleerde condensatieketels nooit doen waarvoor ze gemaakt zijn, namelijk condenseren. Door rekening te houden met een aantal basiselementen, als de temperatuur van het water in de ketel en de toestand van de afvoer, verbeter je het rendement drastisch.

Oplossingen van specialisten

Op de infodag van 24 september in Natuur- en milieucentrum De Bourgoyen legt een installateur van de firma Viessmann uit in welke omstandigheden een condensatieketel optimaal functioneert. Een gewaarschuwd man of vrouw is er twee waard.

Ludwig van Wonterghem van Stroomop, een ingenieursbureau voor hernieuwbare energie en bouwadvies, zet dan weer de voordelen van de pelletketel op een rijtje. Dit relatief nieuwe ecologisch verwarmingsalternatief roept nog steeds vragen op. Nochtans hebben pellets – korrels van geperste houtresten – dezelfde voordelen als traditioneel hout. Naast het gezellig karakter en de goedkope prijs krijgt de gebruiker zelfs meer waar voor zijn geld. Want naargelang de korrelkwaliteit en de gebruikte kachel leveren pelletketels tegenwoordig een rendement van tussen de 90 en 100%.

Eco-Bouwpools Oost-Vlaanderen

De kennis die de cursisten tijdens deze infodag opdoen, levert hen de handvaten om klanten met vragen over bio-ecologisch bouwen en verbouwen beter te kunnen bedienen. Dat is dan ook de bedoeling van Eco-Bouwpools Oost-Vlaanderen, de vormingsreeks waarbinnen deze dag rond hoogrendementsketels kadert.

Eco-Bouwpools is een reeks van negen infosessies, met onderwerpen van milieuvriendelijk isoleren tot werken met natuurverven. Speerpunt van de Eco-Bouwpools is een zeer praktijkgerichte aanpak, met veel aandacht voor ervaringsuitwisseling, voorbeeldprojecten en netwerking. Initiatiefnemer, de Milieudienst van de Stad Gent, slaat hiervoor de handen in elkaar met het Vlaams Instituut voor Bio-ecologisch bouwen (VIBE vzw), de bedenker van het succesvolle concept.

Simultaan met het project in Oost-Vlaanderen loopt er trouwens ook een ‘pool’ in Limburg, in samenwerking met het Steunpunt Duurzaam Bouwen Limburg.

Praktisch

Datum: Donderdag 24 september 2009 om 10:00 uur
Locatie: Het Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen, Driepikkelstraat 32, 9030 Mariakerke, een gebouw dat zelf voldoet aan de passiefhuisnormen.