Energie

Industriële batterij verhoogt lokaal verbruik van windenergie

Industriële batterij verhoogt lokaal verbruik van windenergie
Bij Peleman in Puurs wordt voor het eerst in België een enorme batterij op een industriële site geïnstalleerd die zal dienen om pieken en dalen op het stroomnet op te vangen. Duurzame energieleverancier Eneco installeert de accu om situaties te voorkomen zoals die van enkele maanden geleden, toen digitale klokken achterliepen. De batterij zorgt er ook voor dat Peleman Industries de door de windturbines opgewekte stroom zo veel mogelijk zelf, lokaal, kan gebruiken.

Eneco installeert de batterij op de terreinen van Peleman Industries, de ontwikkelaar van presentatiesystemen die ook al twee windturbines heeft laten bouwen. Het batterij-opslagsysteem van Alfen, specialist in toekomstgerichte energieoplossingen, heeft een capaciteit van 2MW/2MWh en is 12 meter lang, 2,4 meter breed en 3 meter hoog. Hierdoor kan deze batterij zo’n 200 gezinnen een dag lang van stroom voorzien.

Het is voor het eerst dat een batterij bij een bedrijf ook wordt ingezet om de impulsen op het stroomnet constant te houden op 50Hz. Ze staat daardoor niet alleen ter beschikking van het bedrijf zelf, maar ook van het elektriciteitsnet. Wanneer alle Europeanen samen meer stroom verbruiken dan er geproduceerd wordt, kan de batterij helpen om het tekort aan te vullen. Wanneer de productie hoger ligt dan het verbruik, laadt de batterij zich weer op. Op dit moment zijn het gas- en kolencentrales die die reservecapaciteit beschikbaar houden, maar een batterij heeft geen CO2-uitstoot. Een te lage frequentie op het elektriciteitsnet zorgde er enkele maanden geleden nog voor dat digitale klokken achterliepen, als gevolg van een storing op het elektriciteitsnet in Zuid-Oost-Europa.

“Je moet het elektriciteitsnet zien als een weegschaal, met de productie aan de ene kant en het verbruik aan de andere kant. Die moet voortdurend in evenwicht zijn om iedereen van energie te kunnen voorzien. Bij een te grote afwijking komt de stabiliteit van het elektriciteitsnet in het gedrang en bestaat het gevaar dat er mensen zonder stroom komen te zitten. De batterij pompt indien nodig net genoeg stroom weg of bij zodat de weegschaal voortdurend in evenwicht is.”

Iwein Goigne, CEO van Eneco Solar & Storage België


Altijd bruikbare groene energie

Wanneer er geen dringende tussenkomsten op het elektriciteitsnet nodig zijn, slaat de batterij de energie op van de windturbines op de Peleman-terreinen. Wanneer het bedrijf meer stroom nodig heeft, geeft ze die weer af. Door de batterij op een industriële site te plaatsen en dus “achter de meter”, ontlast de batterij de impact op het elektriciteitsnet waardoor ook daar minder investeringen nodig zijn.

“Peleman Industries wil zo minimum 10% elektriciteit minder afnemen van het elektriciteitsnet. De aanzet voor dit project is in november 2016 gegeven, een maand na onze ondertekening van het duurzaamheidsconvenant met de gemeente. Onze ambitie is om tegen 2020 de CO2-reductiedoelstelling van de EU minstens te behalen of zelfs te overtreffen. De nieuwe batterij past in deze strategische ambitie.”

Esmeralda Peleman, CEO Peleman Industries


“Batterijen vormen de noodzakelijke schakel om groenestroomproductie op basis van hernieuwbare energie te optimaliseren. Ze kunnen ingeval van overproductie de stroom tijdelijk opslaan voor eigen gebruik als de zon niet schijnt en/of de wind niet waait. En ze kunnen -zoals hier voor het eerst gebeurt- ook ingeschakeld worden om de stabiliteit van het stroomnetwerk te garanderen. Dat een Vlaams bedrijf deze primeur op zijn conto mag schrijven, toont aan dat onze regio ambitieus en vooruitziend is.”

Bart Tommelein, Vlaams minister van Energie


Het is Next Kraftwerke, beheerder van één van de grootste virtuele energiecentrales van Europa, dat de sturing van de batterij op zich zal nemen.

“Het energiesysteem van de toekomst zal gedragen worden door slimme, decentrale en duurzame installaties. Dit project bij Peleman is hier een perfect voorbeeld van, en we zijn opgetogen onze expertise te kunnen benutten om dit mogelijk te maken.”

Jan De Decker, CEO Next Kraftwerke Benelux


Industriële batterij verhoogt lokaal verbruik van windenergie

“We hebben voor de Europese markt nu al verschillende batterijen geïnstalleerd die de onbalansen van het net helpen wegwerken. We zijn blij dat ons energie-opslagsysteem zo bijdraagt aan de voortdurende beschikbaarheid van stroom uit hernieuwbare energiebronnen.”

Yves Vercammen, Sales Manager Alfen België


De nieuwe batterij maakt het bestaande duurzame elektriciteitspark bij Peleman Industries nog efficiënter. Er draaien nu twee windturbines nabij het bedrijf die de activiteiten van Peleman van stroom voorzien.

“De windturbines zijn zeven jaar operationeel. We halen een gemiddeld rendement van 75%. Dus we halen drie vierde van onze energie uit duurzame stroom. Het doel met de batterij is om hier 10% bij te doen. We zullen nu ook duurzame stroom hebben op het moment dat het windstil is of de windturbines niet snel genoeg draaien.”

Daniël Van den Brande, projectbegeleider voor Peleman Industries


“We dragen de boodschap om zoveel mogelijk CO2 te vermijden niet alleen intern uit naar de medewerkers, met een duurzaamheidsverklaring. We doen ook dat ook extern om het maatschappelijk draagvlak inzake energie-efficiëntie te vergroten. Vandaar dat we nu ook onze nieuwe batterij feestelijk in de kijker plaatsen. Leveranciers en klanten die bij ons op bezoek komen vragen ons regelmatig of we iets nieuw hebben rond energie. Je ziet onze windturbines dan ook heel goed staan vanaf de N16 in Puurs.

Esmeralda Peleman, CEO Peleman Industries

Ook interessant