Interieur

In Maldegem zijn ze een architecturaal pareltje rijker (fotospecial)

In Maldegem zijn ze een architecturaal pareltje rijker (fotospecial)
Foto: Archion by Geert Van Rysseghem
Op 2 december 2019 opende Argentabank Vandenbon een niet alledaags kantoor rechtover zijn oude locatie in de Marktstraat. Kantoorhouder Kevin ging in zee met ontwerper/kunstenaar Geert Van Rysseghem, eigenaar van ontwerpbureau Archion uit Lochristi die niet aan zijn proefstuk toe was.

Bekijk de foto's, klik hier

Goede architectuur maak je niet door na te denken (red.: leuze architect). Wie gepassioneerd is door architectuur is een voordenker. En laat het nu net dat zijn wat Archion zo uniek maakt. Een goede voorbereiding en voordenken vragen tijd en deze leuze heeft Kevin Vandenbon zeer goed onthouden. Na inlichtingen te hebben gevraagd bij enkele referenties legde Kevin zijn volledige vertrouwen in de handen van Geert. Jawel, meer dan één jaar op voorhand startten de gesprekken. En jawel, een complete meetstaat, de strakke budgettering en een realistische planning vormden de fundamenten van een zeer mooi verhaal.

De klant had echter één eis, 5 bedienden herbergen in een gebouw waar slechts ruimte was voor 3 mensen. Na overleg en een doordacht plan werd de oude kluizenzaal op de beneden verdieping opgenomen in de ontwerpen. Deze werd omgetoverd tot een zuiderse werkplaats. Twee lichtgevende doeken wekken het ruimtelijk gevoel op en geven je de openheid van tijdens een zonnige dag in het zuiden. Via sturing wordt de lucht van buiten naar binnen gezogen en je krijgt de illusie van een openstaand raam. Tapijttegels zorgen voor de warmte en absorberen het geluid. Wie zich wil terugtrekken in een rustige werkplaats om zich te verdiepen in een dossier vindt hier ongetwijfeld zijn stek.

De stijl en de opbouw van het kantoor zijn eerder verwarrend. De huiselijke sfeer met een industrieel kantje zorgen voor het ruige karakter en de strakke vormgeving loopt dan weer verloren tussen de klassieke materialen. Triomfantelijke, Carrara marmeren zuilen dragen de met bronspoeder gecoate kasten. En, niemand heeft door dat het hier om maatwerk behangpapier gaat ipv marmer. Tussen de zwarte structuren werd er gekozen voor beton behang om het fabrieksgevoel te versterken. De ruige fabriekslampen wakkeren dit gevoel nog aan.

Argenta Maldegem
Foto: Archion by Geert Van Rysseghem

Bekijk de foto's, klik hier

Een ander belangrijk kenmerk van de architect zijn de zwevende elementen. Maatwerk bureau tafels zweven over de geoliede eiken plankenvloer en worden individueel gedragen door één kleine sokkel van 20 x 20 cm die tevens dienst moet doen als kabeldoorvoer. Dit lijkt het werk van een goochelaar, maar wie goed kijkt ziet het subtiel ingewerkte glas dat de tafels moet dragen. Van aan de straatkant tot achteraan in de binnentuin slingeren de bureautafels van boven naar onder in één vloeiende beweging. Ze gaan zelfs dwars door het glas heen. Achteraan in de binnentuin werden de muren geschilderd in de kleur van het kantoor. Grijze terrasplanken leiden ons tot aan een greenwall die de kleine binnenplaats omtovert tot een oase van groen. De patines in de keramische vloertegels en de gecoate parketvloer matchen perfect met de maatwerk tafels en kasten. Zij dragen de retro radiatoren die ons terugslingeren in de tijd. Want zeg nu zelf, wie heeft dit nog staan?

De individuele bureau’s worden van elkaar gescheiden door gelaagd glas en daardoor krijg je het gevoel dat je in één grote ruimte werkt. Elektrische rolgordijnen scheiden de bureau’s deels af van elkaar, want de privacy van de klant is prioritair. En, wanneer de gordijnen sluiten kunnen de collega’s wel nog met elkaar communiceren waardoor het veiligheidsgevoel wordt gegarandeerd.

In de ruime galerij wordt het aquarium gevoel van in vele klassieke kantoren met glazen wanden brusk verstoord door de stoere stalen ramen en deuren. Onderaan vind je alweer de met bronspoeder gecoate panelen terug die tegen een stootje kunnen. Het is ook hier dat de klanten en de bedienden elkaar ontmoeten. De bezoeker wordt er onthaald in een huiselijke sfeer en de geur van koffie capsules doet zelfs de verwoede theedrinker twijfelen. En, wie zijn handen vuil maakt aan zijn chocolade koekje kan deze wassen aan een niet alledaags handwasbakje. Wie kan zeggen dat hij zijn handen wast onder een bronzen euro? Een persoonlijk grilletje van de ontwerper die in zijn vrije tijd bronzen beelden maakt. Wie jarig is krijgt een extra wens toegestuurd via het krijtbord.

Maar alle gekheid op een stokje, het hoofddoel van dit soort werkomgevingen is simpel samen te vatten. De mensen die erin vertoeven moeten zich op hun gemak voelen. De kantoorbedienden komen met de glimlach werken, zijn gemotiveerd en presteren beter. De klant voelt zich welkom, op zijn gemak en komt in een vermogensmodus terecht. Het fraaie geheel straalt vertrouwen uit van een sterke kantoorhouder in een stabiel en goed draaiend kantoor.

Bekijk de foto's, klik hier