Interieur

Ikea maakt werk van zuinigheid

Ikea zet wereldwijd in op zuinigheid. Op de lange termijn moeten alle vestigingen en kantoren functioneren met hernieuwbare energie. Dit jaar moeten vestigingen het energiegebuik met 25% verlagen ten opzichte van 2005. Dat wil men onder andere bereiken door efficiëntere verlichting en een efficiënter transportbeleid. Het belangrijkste doel van deze maatregelen is kostenbesparing. Dat het ook goed is voor het milieu is mooi meegenomen.

Het Nederlandse filiaal in Duiven is de meest zuinige van alle Ikea-vestigingen. Dat is vooral te danken aan het verlichtingsbeleid en de verwarming. Zo hanteert Duiven sinds 1999 een systeem om energie in de grond op te slaan. Het koelen gebeurt door middel van koud water uit de grond. De verwarming gebeurt door middel van restwarmte, afkomstig uit een afvalverbrandingsinstallatie. Alle gloeilampen van Ikea Duiven zijn vervangen door spaarlampen. Voor de verlichting van de showrooms gebruikt men speciaal ontwikkelde metaalhalidelampen. Een en ander zorgt voor een besparing van 60% op de verlichtingsrekening.

Er zijn geen officiële instanties die controleren of bijhouden hoe groot de besparingen van Ikea werkelijk zijn. Ikea staat ook niet op de lijst van de meest klimaatvriendelijke bedrijven van de Stichting Natuur en Milieu World Economic Forum.`

Gebaseerd op: Meubel