Algemeen

I²C bekroont opmerkelijkste zorginnovaties

Op de beurs Expo60+ in Mechelen werden op vrijdag 9 oktober de prijzen uitgereikt van de tweede I²C-award, een zorginnovatiewedstrijd voor de zorgsector. Het mobiel kookeiland van woonzorgcentrum Het Heiveld in Gent, het nieuwe woonzorgcentrum van het OCMW van Maaseik en de kunstintegratie in het woonzorgcentrum Warmhof van het OCMW in Maldegem kwamen als belangrijkste winnaars uit de bus. Dit jaar werden er ook aparte prijzen uitgereikt voor innovaties van fabrikanten. Deze zogenaamde MIA’s (MedcareShop Innovatie Awards) gingen naar de Doorflipper (het postopvangsysteem van Able2), Music Health (de muziektherapieterminal van Codiam) en de S-Cape Pod (het branddeken van Hezemans Textiel).

I²C is een zorginnovatiewedstrijd die beursorganisator Probis uitwerkte in het kader van zijn vakbeurs Expo60+. Probis werkte hiervoor samen met ORI, Bond Vlaamse Architecten, Vlerick Management School en Redactiebureau Palindroom. Iedereen, zowel beheerders van zorginstellingen als architecten en personeelsleden, konden zich kandidaat stellen met een innovatief idee dat een meerwaarde betekent voor een zorginstelling.

De 30 inzendingen werden voorgesteld op de website www.i2c.be en werden tentoongesteld op de beurs Expo60+ in de Nekkerhal van Mechelen. Zowel een vakjury als een persjury en een publieksjury schoven hun eigen winnaars naar voren.

De prijs van de publieksjury werd bepaald aan de hand van de online stemmen en de stembiljetten van de bezoekers van de tentoonstelling. Het mobiel kookeiland (zie foto bovenaan) van het Woonzorgcentrum het Heiveld in Gent haalde het in deze categorie van het fitparcours van woonzorgcentrum Leiehome in Drongen en het Woon- en zorgcentrum van het OCMW van Maaseik. Het mobiel kookeiland wordt door de animatieploeg gebruikt om samen met de bewoners op kleine schaal maaltijden te maken om zo de huiselijkheid te bevorderen. Hetzelfde project kreeg van de vakjury ook de prijs van het meest warme, sympathieke idee.

Dezelfde vakjury gaf zijn I²C-award aan het OCMW van Maaseik voor het concept van het nieuwe woonzorgcentrum (foto links) naar een ontwerp van Architectengroep PSK. Opmerkelijk in dit project is de relatie met de binnenstad en Maas door het aanleggen van een sterke circulatie-as zowel door de inplanting van de gebouwen als via een reeks groene assen en een blauwe as in de vorm van een geïntegreerd kunstwerk op basis van een waterpartij. Eervolle vermeldingen van de vakjury waren er voor het medicatieverdeelsysteem van Foyer De Lork in het woonzorgcentrum De Witte Bergen in Lichtaart, het Huis van de Toekomst voor Doven van vzw Kids in Hasselt en de kunstintegratie van woonzorgcentrum Warmhof in Maldegem.

Dit laatste project kreeg dan weer een I²C-award uitgereikt door de persjury. In dit woonzorgcentrum van het OCMW van Maldegem naar het ontwerp van AIKO Architecten werd op originele wijze een kunstwerk geïntegreerd van Ulrike Bolenz in het vloerpad en in 28 transparante wandpanelen. OCMW Pardoen van Wervik kreeg een eervolle vermelding voor zijn concept van de sleutelvrije omgeving.

MIA’s

Dit jaar konden voor het eerst ook fabrikanten en leveranciers een idee insturen. Hiervoor werden aparte prijzen uitgereikt die de naam MIA meekregen of voluit de Medcare Shop Innovation Award. Music Health een systeem van muziektherapie van de firma Codiam, kreeg de meeste publiekstemmen achter zijn naam, gevolgd door de WMG wifi messenger en door de Doorflipper. WMG is een Wifi-toepassing van de firma CLB die diverse functies combineert: messaging, alarm, VOIP en video. De Doorflipper is een postopvangsysteem van Able2 dat er voor zorgt dat bewoners zich niet meer moeten bukken om hun post op te rapen.
Die dezelfde doorflipper won de Mia-award van de persjury. Eervolle vermeldingen van de persjury waren er voor de elektronische en demontabele meetlat van de firma CAE en de S-Cape-Pod van Hezemans Textiel.
Diezelfde S-Cape-Pod won de MIA-award van de vakjury. Het gaat om een brandvertragend doek dat onder de matras geplaatst wordt. Bij brand kan één hulpverlener dit doek samen met de matras en de patiënt optillen en op een veilige plaats leggen.

Al deze ideeën kan u bekijken op de website www.i2c.be
Build for Life