Architectuur

'Hydrogenase' door Vincent Callebaut

Architect Vincent Callebaut heeft een futuristisch vervoersnetwerk ontworpen, gebaseerd op ‘bio-mimicry’ (het imiteren van natuurlijke processen uit een ecosysteem). Het ontwerp bestaat uit verticale luchtschepen, die hun energie halen uit drijvende zeewier-krachtcentrales, genaamd de Algae Farm.
Het project gebruikt waterstof als basiselement voor energieopwekking. Zoals een boom het zonlicht gebruikt voor de aanmaak van organisch materiaal door fotosynthese, zo probeert architect Callebaut waterstofdioxide om te zetten in energie door 'hydrogenase'.

De drijvende zeewier-krachtcentrales bestaan uit vier koolstofputten, waarin zeewier afval uit het water recycleert tot biodiesel of bioethanol. Hierdoor produceert dit micro-organisme meer biobrandstof dan een koolzaad-, soya- of zonnebloemveld. Overigens is deze biochemische centrale voorzien van hydroturbines, die de energie uit zeegolven omzetten in elektriciteit.

De bewoonde verticale luchtschepen in ‘Hydrogenase’ zijn trager dan onze huidige vliegtuigen, maar kunnen meer vracht vervoeren en hebben minder nood aan infrastructuur. Het hele systeem neemt minder natuurlijk gebied in beslag, waardoor ontbossing tegengegaan wordt.
De luchtschepen zijn voorzien van vooruitstrevende energiezuinige technieken: flexibele fotovoltaïsche cellen, energie-recupererende turbopropellers en moestuinen die het gebruikte water zuiveren.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be