Vastgoed

Huurmarkt zeer bewust van energieverbruik

Energiebewust leven is een veel besproken thema. Reden voor Direct Wonen, marktleider op het gebied van particuliere woninghuur, om onderzoek te doen naar de manieren waarop verhuurders en woningzoekenden besparen op dagelijks gebruikte energievreters. Hieruit blijkt dat bijna iedereen energiezuinig leeft; er wordt vooral bespaard op verbruik van verwarming en verlichting.

Uit onderzoek van Direct Wonen onder 611 verhuurders en huurders blijkt dat bijna iedereen erop let of hij of zij energiezuinig leeft. Slechts 2,1 procent van de huurders en 0,0 procent van de verhuurders let hier niet op.

Besparen op warmte en licht
Zowel woningzoekenden als verhuurders besparen het meest op energie door de lichten uit te doen zodra ze een ruimte verlaten (beide groepen 24,0 procent) en door te besparen op verwarming van de woning: ze zetten overdag de verwarming lager en laten warmte niet ‘ontsnappen’ (23,6 procent van de woningzoekers en 25,4 procent van de verhuurders).

Hoewel men 33 procent kan besparen op de energierekening door te wassen op 30 graden, doet slechts 11,3 procent van de verhuurders en 11,7 procent van de woningzoekers dit. Een veelvoorkomend argument is dat ze het onhygiënisch vinden om vuile kleding op 30 graden te wassen.

Geen besparing op energierekening?
Bijna alle ondervraagden letten erop dat ze energiezuinig leven. Toch meent een deel hiervan dat ze niet op hun energierekening besparen. Zo reageert één van de ondervraagden: ‘Zolang de energiemaatschappijen de vaste lasten en belastingen blijven verhogen terwijl consumenten minder energie verbruiken, wordt het te betalen bedrag voor de consument niet lager, en wordt de consument er dus niet beter op!’.


*Ondervraagden konden meer dan 1 antwoord selecteren, waardoor het totale percentage hoger dan 100 is.


*Ondervraagden konden meer dan 1 antwoord selecteren, waardoor het totale percentage hoger dan 100 is.