Vastgoed

Huren populairder geworden op internationale huizenmarkt

Internationaal gezien heeft de financiële crisis tot gevolg gehad dat het huren van een huis populairder is geworden. Er zijn wel grote verschillen per land. In de VS is het aandeel koopwoningen gedaald van een recordhoogte van 69,2% in 2004 naar 66,5% in het vierde kwartaal van 2010. Dat is het laagste percentage sinds 1998, maar nog altijd een stuk hoger dan dat van Duitsland (46%) en Zwitserland (38%). Sommige verschillen zijn cultureel bepaald. Zo is het hypotheekbeleid in Duitsland vrij conservatief en zijn er voldoende redelijk geprijsde huurwoningen in een stad als Berlijn.

In de rijke landen vertoont de markt voor koophuizen niet het herstel waarop gehoopt was. Dit ondanks de (licht) dalende prijzen. In de VS lagen de huizenprijzen in december 2010 in de meeste grote steden steden zo`n 2,5% lager dan in 2009. Op de Britse markt daalden de prijzen met 1,1% en in Spanje met 3,9%.

Van invloed is dat het lenen van geld duurder en moeilijker is geworden en dat aan de crisis juist een sterke groei van koophuizen voorafging. Verder valt op dat enige groei in de meeste steden geldt voor de beste locaties.

Gebaseerd op: The Economist