Vastgoed

Humane oplossing voor weekendverblijven Essen

In een overvolle parochiezaal in Essen gaf gedeputeerde voor ruimtelijke ordening Koen Helsen, afgelopen woensdag een toelichting over de opmaak en het doel van het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan 'weekendverblijven Essen'.

Met een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) wil de provincie zekerheid geven aan de permanente bewoners van 540 weekendverblijven in Essen. “We maken hier een uitzondering”, beklemtoont gedeputeerde Koen Helsen (open vld), “algemeen kiezen we voor een uitdoofbeleid maar in Essen gaat het om een groot samenhangend gebied van 205 ha waar heel veel mensen wonen. We kiezen dan ook voor een humane oplossing en herbestemmen dit recreatiegebied naar een ‘specifiek woongebied’. Er zullen wel beperkingen zijn voor de eigenaars zodat het bosrijke karakter behouden blijft.”

Vele bewoners van weekendhuisjes leven in onzekerheid omdat hun weekend-verblijf permanent bewoond of niet degelijk vergund is. Vooral die permanente bewoning is een actueel probleem. Vaak is er een gebrek aan juiste infrastructuur, een moeilijke bereikbaarheid voor de hulpdiensten en tal van milieutechnische problemen zoals water- en bodemvervuiling. Daarenboven zijn de gemeentebesturen verplicht om deze permanente bewoners in te schrijven in het bevolkingsregister, niettegenstaande permanent wonen in een weekendverblijf niet is toegelaten volgens de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening. “Vanuit Vlaanderen kregen de provincies de opdracht om een visie uit te werken, overleg te plegen met de betrokken gemeentebesturen en finaal ook een beslissing te nemen” vertelt Koen Helsen, gedeputeerde bevoegd voor Ruimtelijke Ordening.

Oplossingskader en keuze voor een uitdovend karakter

De provincie Antwerpen werkte als eerste provincie in Vlaanderen een oplossingskader uit om de problematiek van de weekendverblijven aan te pakken en start nu ook als eerste met concrete uitvoeringsplannen. Koen Helsen: “De deputatie van de provincie Antwerpen besliste om voor de permanente bewoning van weekendverblijven een uitdovend woonrecht als basisprincipe aan te nemen. Enkel indien het ruimtelijk verantwoord is kan hierop een uitzondering gemaakt worden. Zo kan, wanneer het ruimtelijk opportuun is, een cluster weekendverblijven die aansluit op een bestaande woonkern of op zichzelf een degelijke kern vormt, herbestemd worden naar een ‘specifiek woongebied met bosrijk karakter’. Omgekeerd kan het ook zijn dat vanuit natuuroogpunt de permanente bewoning van een cluster versneld dient uit te doven om natuurherstel mogelijk te maken.” Het oplossingskader wordt voor het eerst toegepast op pilootclusters in de gemeenten Essen, Wuustwezel en Herselt. De opmaak gebeurde in nauwe samenwerking met de betrokken gemeentebesturen en houdt rekening met juridische, planologische, maatschappelijke en ruimtelijke aspecten.

Humane oplossing voor Essen

In Essen gaat het in de pilootclusters C1, C2 en C3, om een gebied van 205 ha met 540 permanent bewoonde verblijven, 215 weekendverblijven en 12 andere bebouwingen (situatie maart 2009). “Door het groot aantal permanente bewoners en doordat de clusters een groot samenhangend geheel vormen, werd hier een uitzondering op het uitdoofbeleid doorgevoerd. Er werd overgegaan tot een herbestemming naar ‘specifiek woongebied’, hetgeen ook een bosrijk karakter garandeert.” stelt Koen Helsen. “Twee kleinere zones worden zone voor bos en ontwikkeling van natuurlijk landschap, dit om de aangrenzende natuurgebieden te versterken.”

Momenteel loopt er een openbaar onderzoek zodat alle betrokkenen en belanghebbenden de plannen kunnen inkijken. “We houden er ook aan om een infovergadering te organiseren voor bewoners. Zo proberen we het grotere kader te schetsen aan bewoners. Vragen over hun specifieke eigendom, kunnen ze nadien ook aan specialisten stellen.”

De plannen kunnen nog ingekeken worden tot en met 11 april in het gemeentehuis in Essen, het provinciehuis in Antwerpen of via de website www.provant.be/openbareonderzoeken Alle opmerkingen of bezwaren kunnen tot en met 11 april 2011 aangetekend gestuurd worden naar de Provinciale Commissie Ruimtelijke Ordening (PROCORO), Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen.