Vastgoed

Humane oplossing voor problematiek van weekendverblijven

Gedeputeerde Koen Helsen legde aan de provincieraad de voorlopige vaststelling van de provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen (PRUP’s) voor de drie pilootgemeenten Essen, Wuustwezel en Herselt voor.
Met deze drie ruimtelijke uitvoeringsplannen komt er eindelijk een oplossing voor de eigenaars van de weekend-woningen, die al jaren in onzekerheid leven.

'We zijn als provincie Antwerpen de eerste provincie in Vlaanderen die een algemene methodiek heeft uitgewerkt om de problematiek van de weekendverblijven aan te pakken', aldus Koen Helsen, 'en bijgevolg ook de eerste provincie die uitvoeringsplannen uitwerkt voor een aantal pilootclusters van weekendverblijven'.

Permanente bewoning

Voor vele bewoners van weekendhuisjes blijft de onzekerheid omdat hun weekendverblijf zonevreemd is, permanent bewoond of niet degelijk vergund is. Vooral die permanente bewoning is een actueel probleem. Vaak is er een gebrek aan de juiste infrastructuur, een moeilijke bereikbaarheid voor de hulpdiensten en tal van milieutechnische problemen zoals water- en bodemvervuiling.

Daarenboven zijn de gemeentebesturen verplicht om deze permanente bewoners in te schrijven in het bevolkingsregister, niettegenstaande permanent wonen in een weekendverblijf niet is toegelaten volgens de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening. ‘Een situatie die verwarring met zich meebrengt voor de bewoners’, beklemtoont Koen Helsen.

Voormalig minister van ruimtelijke ordening Van Mechelen gaf in zijn beleidsplan de opdracht aan de provincies om voor de clusters weekendverblijven een visie op te stellen, indien nodig ruimtelijke uitvoeringsplannen op te maken en dit in samenwerking met de betrokken gemeentebesturen.

Hoog op de agenda

Voor Koen Helsen, was dit van bij het begin van zijn aanstelling als gedeputeerde een belangrijk dossier dat zeer hoog op zijn agenda staat. ‘Het wordt meer dan tijd dat er duidelijkheid komt in dit dossier’, aldus Koen Helsen. ‘Via de stuurgroep weekendverblijven binnen mijn administratie werd heel wat werk verricht, zodat we uiteindelijk tot een plan per pilootgemeente zijn gekomen. We hebben bij de opmaak rekening gehouden met juridische, planologische, maatschappelijke en ruimtelijke aspecten. En dit alles in nauwe samenwerking met de betrokken gemeentebesturen’.

Uitdovend karakter

De deputatie van de provincie Antwerpen besliste om voor de permanente bewoning van weekendverblijven een uitdovend woonrecht als basisprincipe aan te nemen. Enkel indien het ruimtelijk verantwoord is kan hierop een uitzondering gemaakt worden. Zo kan, wanneer het ruimtelijk opportuun is, een cluster weekendverblijven die aansluit op een bestaande woonkern of op zichzelf een degelijke kern vormt, herbestemd worden naar ‘woongebied met recreatief karakter’. Omgekeerd kan het ook zijn dat vanuit natuuroogpunt de permanente bewoning van een cluster versneld dient uit te doven om natuurherstel mogelijk te maken.

Essen

In Essen gaat het in de pilootclusters om een gebied van 200 ha met 536 permanent bewoonde verblijven, 215 weekendverblijven en 13 andere bebouwingen.

Door het groot aantal permanente bewoners en doordat de clusters een groot samenhangend geheel vormen, werd hier een uitzondering op het uitdoofbeleid doorgevoerd. Er werd overgegaan tot een herbestemming naar ‘specifiek woongebied’, hetgeen ook een bosrijk karakter garandeert.

Twee kleinere zones worden zone voor bos en ontwikkeling van natuurlijk landschap, dit om de aangrenzende natuurgebieden te versterken.

Herselt

In Herselt gaat het over meerdere kleine pilootclusters die versnipperd liggen over een gebied van 50 ha. Het gebied omvat 65 permanent bewoonde verblijven, 168 weekendverblijven en 12 andere bebouwingen.

De recreatiegebieden worden behouden, met uitzondering van die delen die in aanmerking komen voor natuurherstel. De twee noordelijk gelegen zonevreemde clusters, gelegen in landschappelijk waardevol agrarisch gebied, moeten terug bouwvrij agrarisch gebied worden. In samenspraak met de lokale sociale huisvestingsmaatschappij De Zonnige Kempen werd een locatie voorzien voor het herlocaliseren van permanente bewoners die hun woning moeten verlaten.

Wuustwezel

Hier werd ook door het samenhangend geheel van de verschillende pilootclusters en het groot aantal permanente bewoners, een uitzondering gemaakt op het uitdoofbeleid, wat zich vertaald in een herbestemming naar specifiek woongebied met bosrijk karakter. In Wuustwezel gaat het om een zone van 300 ha met 422 permanent bewoonde verblijven, 251 weekendverblijven en 8 andere bebouwingen.

De pilootclusters worden herbestemd naar recreatief woongebied, behalve cluster C6, die niet in aanmerking komt voor herbestemming en agrarisch gebied blijft.

Vervolg van de procedure

Na de voorlopige vaststelling door de provincieraad, zal begin 2011 gestart worden met een openbaar onderzoek. Tijdens dit openbaar onderzoek zal iedereen zich kunnen uitspreken over de visie van de verschillende pilootclusters van weekendverblijven in de drie pilootgemeenten.

‘Met de opmaak van deze drie provinciale uitvoeringsplannen wordt een eerste stap gezet voor een ruimtelijke en humane oplossing voor de problematiek van de weekendverblijven in deze gemeenten’, besluit Koen Helsen. ‘Bedoeling is nu dat voor de andere gemeenten van onze provincie aan de hand van de algemene methodiek een soortgelijke oplossing wordt uitgewerkt’.

Ook interessant