Vastgoed

Huizenprijzen kunnen tot 9% dalen door beperking aftrek

Als aftrek alleen nog mogelijk is bij annuïtaire hyptheken en de loan-to-value niet meer dan 100% mag zijn, kunnen de huizenprijzen dalen tot 9%. De Nederlandsche Bank heeft de mogelijk gevolgen van de afspraken uit het Lente-akkoord geanalyseerd. Op lange termijn zijn voor de economie positieve gevolgen te verwachten, stelt DNB. Huizenbezitters bouwen zo een buffer op tegen restschuld en het financiële systeem wordt schokbestendiger.

Minister Jan-Kees de Jager heeft de analyse van het DNB woensdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Vooral starters krijgen in het begin te maken met hogere woonlasten. Omdat bij nieuwe hypotheken de rente alleen nog aftrekbaar is als er wordt afgelost. Doorstromers worden getroffen voor het deel boven hun eerdere hypotheekschuld. Naarmate er meer doorstroming is, wordt het effect groter, aldus DNB.

De bank stelt verder dat de verlaging van de overdrachtsbelasting positief was voor de woningmarkt. Het voorstel om de overdrachtsbelasting permanent op 2% te houden heeft volgens de bank nauwelijks extra gevolgen.

Ook interessant