Nieuwbouw

Howest bouwt fieldlab langs leieboorden in Kortrijk

Howest (de Hogeschool West-Vlaanderen) bouwt samen met partner stad Kortrijk een fieldlab langs de vernieuwde Leieboorden. Fieldlabs zijn ‘living labs’ – indoor of outdoor, maar in Kortrijk wordt het outdoor – waar individuele inwoners en sportende mensen uitgenodigd worden om nieuwe sportproducten uit te testen en feedback te geven aan bedrijven en onderzoeksinstellingen. Het aanbod van producten in een fieldlab verandert regelmatig, waardoor de triggers voor meer sport en beweging niet eenmalig zijn, maar constant. Bij het project zijn naast de steden en gemeentes onder meer de Technische Universiteit Eindhoven, de Technische Universiteit Delft, de Sheffield Hallam Universiteit, de Universiteit van Ulster (Belfast), en de Hogeschool West-Vlaanderen (Howest) betrokken. In totaal wordt bijna zes miljoen euro geïnvesteerd. Dat geld komt voor een groot deel van de Europese Unie die het project onder de naam ProFit tot 31 december 2014 steunt.

De doelgroep voor het Fieldlab Sport & Bewegen in Kortrijk zijn ouderen, gezinnen met kinderen en jongeren die vandaag nog te weinig bewegen. Stad Kortrijk zal investeren om een Fieldlab aan te leggen met bestaande of compleet nieuwe producten. De studenten van Howest (de Hogeschool West-Vlaanderen) zoeken op hun beurt de volgende jaren intensief naar nieuwe beweegconcepten. De beste studentenideeën worden verder ontwikkeld in samenwerking met de industrie en worden effectief langs de Leieboorden geplaatst. Howest onderzoekt en investeert ook in innovatieve systemen voor monitoring en het meten van de impact van dergelijke nieuwe sportproducten op de mens.

Er zijn verschillende redenen waarom Howest en de stad Kortrijk een fieldlab Sport bouwen tijdens het ProFit project. In de eerste plaats zet zo'n Fieldlab in op sport als een vorm van preventieve gezondheidszorg, gericht op een breed publiek dat wordt aangespoord tot gezonde sportbeoefening en lichaamsbeweging. Ook gaat het om nieuwe sport- en bewegingsvormen, specifiek op recreatie gerichte bewegingsactiviteiten voor mensen die er om bepaalde redenen niet toe komen om te sporten in clubverband. Ten derde verkort een Fieldlab de doorlooptijd van investeringsprojecten dankzij de aanwezigheid van vroegtijdige feedbacksystemen met eindgebruikers. Ook creëert ProFit een sterk maatschappelijk draagvlak voor innovatie in de sportwereld met erkenning van het belang en de rol van de industrie hierin. Bovendien verhoogt ProFit de kennis van product design bij inwoners, overheden, bedrijven, studenten en onderzoekers. Het Sport Fieldlab in de openbare ruimte sensibiliseert een grote groep van de bevolking voor innovatie en technologie in de sportwereld.
Ten slotte is een Sport Fieldlab een open onderzoeks- en innovatie-infrastructuur. Het faciliteert open innovatie tussen overheden, kennisinstellingen en bedrijven dankzij de toegankelijke en gedeelde infrastructuur en het nodigt bestaande industriële bedrijven uit tot samenwerking.

Van 7 tot 10 november vindt in het Industrial Design Center van Howest een eerste ontwerpweek plaats in het thema van de fieldlab sport. Studenten van Industrieel Product Ontwerpen (campus Kortrijk) en Sport en Bewegen (campus Brugge) zullen nieuwe beweegconcepten met een vleugje fun, een knipoog naar de vlasgeschiedenis van Kortrijk, maar vooral met een hoog innovatiegehalte bedenken voor de specifieke locaties van het Kortrijkse sportfieldlab.