Algemeen

Howest-Prototyping festival palmt Kortrijk en containerpark in

Van 29 augustus tot 2 september vindt in Howest (de Hogeschool West-Vlaanderen) de opvolger van de eerste Summer School Creative Prototyping Skills Training plaats. Topsprekers, opdrachten in en rond het Kortrijkse containerpark waarin met weggeworpen materialen nieuwe bbq-concepten worden gecreëerd, een camping met jonge mensen van verschillende nationaliteiten en je hebt de succesformule voor een festival dat de designstad Kortrijk ook op vlak van prototyping op de wereldkaart plaatst.

De 45 deelnemers uit 15 landen zijn vooral ontwerpers, architecten, ingenieurs en creatievelingen die de grenzen van materialen en machines zullen verkennen. Er zijn een aantal eyecatchers in het programma. Zo komt Londenaar George Fereday in Kortrijk de Blow Moulding Gun voorstellen; een pistool waarmee je experimentele plastic vormen kunt blazen. Bovendien vindt op maandag 29 augustus een recycling workshop plaats, waarbij de deelnemers in één uur tijd in het containerpark aan de Graaf Karel De Goedelaan materialen moeten sprokkelen om met oude barbecues innovatieve barbecueconcepten te bedenken en te visualiseren. Het containerpark dat normaliter gesloten is op maandag, blijft voor de ontwerpers speciaal open (van 13u tot 14u) en het bedrijf Saey, marktleider en verdeler van o.a. het merk Barbecook, stelt barbecues voor het experiment ter beschikking. De buitenlandse studenten logeren op een camping van Howest, gelegen aan het Industrial Design Center (IDC) tussen de Marksesteenweg en de Graaf Karel De Goedelaan. Tentjes, muziek en avondlijke bbq's zorgen ervoor dat het aangename aan het nuttige wordt gekoppeld en dompelen de Leiestad meteen ook onder in een feeërieke festivalsfeer.

Prototyping: ahum?

Prototypes zijn fysieke visualisaties, modellen of testuitwerkingen van ideeën. Prototyping is eigenlijk een ontwerptaal om te kunnen communiceren met anderen over een nieuw ontwerp of om vroeg genoeg fouten te traceren in een nieuw ontwikkelingsproces. De beste ontwerpers tekenen hun ideeën niet alleen op computer, maar bezitten zelf veel techniek- en materiaalkennis en ze durven experimenteren. In de twee ontwerpopleidingen van Howest - op bachelor- en masterniveau - staat prototypen centraal. Uit alle applicaties blijkt echter dat ontwerp- en architectuuropleidingen in heel Europa net daarin niet ver genoeg gaan. Zo ontstond het idee van een summer school in het Industrial Design Center op de Kortrijkse campus van Howest, dat in het verleden al de ateliers openstelde voor nieuwe doelgroepen en aan de wieg stond van projecten als MyMachine, Design for Every(one), IF festival …

Het Protoyping festival gaat van start onder de naam Creative Prototyping Skills Training en de plaats van afspraak is het Industrial Design Center van Howest. De workshops zijn praktisch en zoomen elk sterk in op één techniek uit het brede spectrum van prototyping technieken. Bovendien behoren de sprekers tot de top of thé bill. Geen theoretische uiteenzettingen, maar workshops gegeven door bedrijven en professionals in de designwereld. Het hoeft geen betoog dat de vele tips en tricks van het modelleren en de ongekende mogelijkheid tot eigen experiment tijdens de week een serieuze extra meerwaarde geven. Belgische bedrijven zoals Atohms, Materialise, hands-on/KNS consist, PiliPili, Timelab, ZiggZagg, de Vlaamse gilde van Houtdraaiers, Carl Lapeirre Fotografie en CLEM werken mee. Zij geven toegepaste inleidingen in quick and dirty protoyping, 3D printing, afwerking van 3D modellen, plastic shaping processen, houtdraaien, productfotografie, open source elektronica, enz. Niet alleen George Fereday met zijn Blow Moulding Gun is een uitspringer, ook Anita Evenepoel is meer dan de moeite waard. Die Vlaamse textielontwerpster die wereldwijd voor choreografen kostuums maakt, heeft de taal van textiel altijd opnieuw heruitgevonden en geeft haar kennis nu door aan jonge ontwerpers.

Realisaties van de studenten worden de hele week tentoongesteld in de expo corner van het gebouw.

Het volledige programma is online en in detail te bekijken op www.howest.be/summerschool2011/Program.aspx

Twitter hashtags: #summerschoolprototyping #howest
Build for Life