Architectuur

Houthandel omgevormd tot energievriendelijk cultureel centrum

In Diest vormde architect Achille Vandormael een voormalige houthandel succesvol om tot het energievriendelijk cultureel centrum Den Amer. Het bestaande stalen skelet werd behouden en opgevuld met Hebel cellenbetonplaten. Ook het dak werd uit hetzelfde opgetrokken. Een ideale keuze om koudebruggen te vermijden en alzo EPB-aanvaarde bouwknopen te verkrijgen. In december 2009 gaf het Diestse college van burgemeester en schepenen groen licht voor de realisatie van een multifunctionele evenementenhal. Opmerkelijk is het hergebruik van het staalskelet van de vroegere overkappingen voor houtopslag van houthandel Betim die hier voordien gevestigd was. Architect Achille Vandormael slaagde erin dankzij de recyclage van het staalskelet en het gericht gebruik van Xella-materialen het uiterst krappe bouwbudget te respecteren.

Architecturale metamorfose
De Stad Diest had de voormalige houthandel gekocht met een bebouwde oppervlakte van ongeveer 3.000 m² en omliggende terreinen. Er werd een ideeënwedstrijd uitgeschreven met als opdracht ‘het verbouwen van een houthandel tot evenementenhal en fuifzaal’. Als stad mag en moest Diest een Cultureel Centrum hebben, waaraan het tot dan ontbrak. Er was wel een alternatief ondergebracht in het Diestse Begijnhof, maar de voorkeur ging toch naar een volwaardig CC. Architect Achille Vandormael, sinds 1979 in Diest gevestigd, zag het project als een levenswerk en wou het absoluut realiseren.

De budgettaire druk op het project was zeer groot en verplichtte tot bijsturen. Zo werden de kelderverdieping geschrapt, evenals een bijkomende hoger gelegen zaal en een balkon op het dak. Het uiteindelijke budget voor de ruwbouw bedroeg amper 2,5 miljoen euro; het totaalbudget 3,5 miljoen euro.

Lees verder op Architectura

Ook interessant