Houten woongebouw in Monnickendam in zeven maanden gerealiseerd

  NL   18 november 2021 Bron: VolkerWessels
Houten woongebouw in Monnickendam in zeven maanden gerealiseerd
M'DAM, het meest circulaire houten woongebouw van Nederland, is deze week opgeleverd. Na zeven maanden prefabricage en bouw op locatie – aan de Pierebaan in Monnickendam – zijn de 42 koopappartementen en 20 sociale huurwoningen aan de nieuwe eigenaren overgedragen. In Nederland is niet eerder een grootschalig woongebouw gerealiseerd dat bijna in zijn geheel is opgetrokken uit CLT (cross laminated timber).

BMB ontwikkeling (onderdeel van VolkerWessels) is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van M’DAM. Daniëlle Rossmeissl (ontwikkelaar): “Naast ons eigen team hebben Finch Buildings, woningcorporatie Wooncompagnie en De Groot Vroomshoop (tevens VolkerWessels) een belangrijke ‘steen’ bijgedragen aan de totstandkoming. Gezamenlijk hebben we met M’DAM een woongebouw neergezet dat op veel vlakken vernieuwend is. Het is niet alleen plezierig om in te wonen, maar ook hét bewijs dat modulair bouwen met hout toekomst heeft.” M’DAM is ontworpen door architect Finch Buildings en met houtbouwer De Groot Vroomshoop doorontwikkeld naar een houtmodulebouw-concept dat geschikt is voor permanente bewoning.

Houten woongebouw in Monnickendam in zeven maanden gerealiseerd

Fabriek voor Houten Gebouwen

Alle 62 appartementen zijn vrijwel volledig in de “Fabriek van Houten Gebouwen” van De Groot Vroomshoop gebouwd. In de fabriek zijn de houten modules voorzien van gevels en daken, isolatie, vloerafwerking, ramen en deuren, sanitair, elektra en installaties. De volledige energievraag is elektrisch ingevuld. Middels groot transport zijn de appartementen over de weg naar Monnickendam vervoerd en ter plaatse gemonteerd en afgebouwd.


Waterland trots op Kohnstammlocatie

Waterland is de eerste gemeente in de regio met een compleet circulair woongebouw. Wethouder Theo van Eijk (CDA): “Apetrots zijn wij als gemeente op de realisatie van deze nieuwe duurzame appartementen! De circulaire houtbouw, een Energie Prestatie Coëfficient (EPC) van 0,0 en een volledig all-electric gebouw dragen bij aan onze duurzaamheidsambitie. Mooi dat alle appartementen bewoond gaan worden door inwoners uit Waterland, waarbij ook een groot aantal starters en senioren een mooie nieuwe plek hebben gevonden om te wonen.”

Keuze voor houtbouw

Woningcorporatie Wooncompagnie heeft één gebouwdeel met 20 appartementen afgenomen en voegt hiermee weer 20 zeer vernieuwende woningen toe aan de sociale huursector in de gemeente Waterland. Voor BMB is dit het eerste houtbouwproject met particuliere koopwoningen, waarbij een Woningborgcertificaat is afgegeven. Houtbouw reduceert de CO2 uitstoot en is daardoor veel duurzamer en milieuvriendelijker dan traditionele bouwprojecten en het zorgt voor een gezonder binnenklimaat.

VolkerWessels winnaar van de Forest50

VolkerWessels is eerder deze maand uitgeroepen tot winnaar van de Forest50. Deze prestigieuze lijst rangschikt de grootste 50 bouwbedrijven in Nederland op de mate van gebruik van duurzaam hout en de communicatie over het belang van verantwoord bosbeheer. BMB ontwikkeling heeft als dochteronderneming van VolkerWessels met het bijzondere houtbouwconcept M’DAM een grote bijdrage geleverd aan de eerste plaats in de Forest50. M’DAM beschermt hiermee voor een periode van 30 jaar 57.915 m2 bos.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo