Architectuur

Hout ligt aan basis van kinderdagverblijf 't Schelpje

Een kinderhand is snel gevuld maar dit weerhield het ontwerpteam van gw2-architecten er niet van de nodige aandacht te besteden aan de vormgeving en materialisering van een open kinderdagverblijf in Blankenberge. Het afgeknotte driehoekig gebouw zal voorzien worden van een volkernbekleding in diverse groene tinten waardoor het wordt opgenomen in het groen van zijn omgeving.

Gw2-architecten bouwt in Blankenberge een nieuwe crèche in de vorm van een afgeknotte driehoek langs de bestaande crèche. Deze zal na de afwerking van de nieuwbouw gesloopt worden. De kinderkribbe kent een programma van 8 leefgroepen van telkens 14 kinderen. Deze leefgroepen worden op een ingenieuze wijze geschakeld door middel van kastenwanden. Naast de 112 kinderen, moesten ook de administratieve functies een plekje in het gebouw krijgen.

De driehoekige vorm werd opgedeeld in een rasterstructuur van 5.5 x 5.5m. waarbij de kruispunten fungeren als draagstructuur van het gebouw. Deze houten structuur vormt de basis van het flexibele en open kinderdagverblijf en is opgebouwd uit gelamelleerde spanten (FSC gelabeld) die volgens het Sherpa-systeem (aluminium houtverbindingen voorzien van een zwaluwstaartprincipe) werden gemonteerd. Dit systeem werd voor het eerst in België toegepast. De vloerplaten werden in beton/staal opgebouwd in functie van akoestisch comfort.

Lees verder op Architectura.be