Kachels & open haarden

Hout is milieuvriendelijk, hernieuwbaar en hartverwarmend!

Of het nu uit respect voor het milieu is of omdat de energieprijzen de pan uit swingen, hernieuwbare energiebronnen zullen steeds belangrijker worden. Ook bij ons kan niemand nog om de voordelen van hout heen, zeggen CIV-Agoria en Xylo, twee verenigingen die de belangrijkste fabrikanten van kachels en haarden in België vertegenwoordigen. Hout is immers milieuvriendelijk, hernieuwbaar, economisch en hartverwarmend.

De stijgende energieprijzen, de steeds schaarsere fossiele brandstoffen en de toenemende milieureglementering maken het zo klaar als een klontje: onze samenlevingen moeten echt wel hun toevlucht gaan nemen tot alternatieven. De Europese 20/20/20-doelstelling komt er voor ons land op neer dat we over enkele jaren 13% van onze energiebehoefte met hernieuwbare energiebronnen zullen moeten invullen. Vandaag halen we in de praktijk nauwelijks 4%.

Om die doelstelling van 13% te bereiken, zullen we een beroep moeten doen op een combinatie van hernieuwbare energiebronnen. En in die context verdient hout zeker en vast een plaats in onze haarden.

Hout is milieuvriendelijk en hernieuwbaar
Hout gebruiken om zich te verwarmen is CO2-neutraal. Of anders gezegd, bij de verbranding van hout komt het koolstofdioxide vrij dat het tijdens zijn groei heeft opgenomen. En dan gaat het in de praktijk om zeer beperkte volumes koolstofdioxide: 35 greq CO2 par kWh (Ademe Studie – Agence de l'Environnement et de la Maîtrise de l'Energie – Frankrijk). Ter vergelijking: de vrijgekomen emissies bij verwarming met stookolie of gas bedragen meer dan 200 greq CO2 per kWh.

Bovendien is, in tegenstelling tot wat velen denken, de rook die bij de verbranding van hout in goede omstandigheden vrijkomt proper. Dankzij de technologische vooruitgang stoot een ‘moderne’ haard 10 keer minder schadelijke partikels uit dan een oud model en zelfs 20 keer minder dan een open vuur. De hedendaagse modellen beschikken bovendien over naverbrandingssystemen die niet alleen een hoger rendement opleveren, maar ook een betere vernietiging van de partikels garanderen.

De wetgever heeft zich op dit vlak trouwens niet onbetuigd gelaten. In een koninklijk besluit dat eind 2011 in werking is getreden (Koninklijk besluit tot regeling van de minimale eisen van rendement en emissieniveaus van verontreinigende stoffen voor verwarmingsapparaten voor vaste brandstoffen – zie bijlage) zijn zowel het minimumrendement als de maximaal toegestane emissieniveaus vastgelegd waaraan haarden op straffe van een verkoopsverbod moeten voldoen. De fabrikanten hebben op deze normen geanticipeerd, zodat hun producten er perfect aan beantwoorden of zelfs nog beter presteren.

Daarbij komt nog dat de Europese Unie hout formeel heeft erkend als een hernieuwbare energiebron. Europa en België produceren ‘brandhout’ en dat is een winstgevende economische activiteit die onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en de producenten daarvan vermindert. Het bosareaal op het Europese continent is sinds 1990 overigens aanzienlijk gegroeid. In 2010 was 40% van het Europese grondgebied (met uitzondering van Rusland) met bossen begroeid.

Hout is economisch
In nieuwe gebouwen waarin duurzaamheid een belangrijk aandachtspunt is, wordt vaak gebruikgemaakt van verwarmingsinstallaties die op hernieuwbare energie werken. Ook houtverwarming is daar zeker op zijn plaats.

Gezien de gemiddelde leeftijd van de Belgische woningen wordt, om de energiekosten te verlagen, in de praktijk meestal een alternatieve energiebron geïnstalleerd als aanvulling op een bestaande CV-installatie. Houtverwarming in een ‘moderne’ haard is in dat geval een uitstekende keuze: een gemiddeld gezin kan daarmee tot 20% besparen op zijn energiefactuur. Dat is een niet te versmaden voordeel, nu steeds meer gezinnen de impact van de crisis en de hoge energieprijzen voelen.

De vergelijkende tabel hieronder biedt u een duidelijk overzicht:
EnergiebronKostprijs per 100 Kwh bruto-energie
Hout2.8 EUR (op basis van een prijs van 70€/stère)
Gas6.5 EUR (bron: www.creg.be)
Stookolie 9 EUR (bron: www.mazout.be)
Elektriciteit20 EUR (bron: www.creg.be)

Om particulieren in staat te stellen hun besparingspotentieel (aan gebruikskosten en CO2-emissies) zelf te berekenen, zal ter gelegenheid van de nakende Batibouw-beurs een simulator worden gepubliceerd op de website van Energie uit Hout (www.energieuithout.be).

Uit de meest recente Europese studie (2007) blijkt dat in ons land jaarlijks gemiddeld 23.000 kachels en 17.000 inbouwcassettes worden geïnstalleerd.

Hout is hartverwarmend
Ten slotte heeft hout niet alleen een hoge calorische waarde, maar is het ook een bron van gezelligheid. Het klinkt misschien als een cliché, maar een ‘avond bij het haardvuur’ blijft een synoniem voor welzijn.

De technologische vooruitgang wordt tevens weerspiegeld in het design van haarden, dat eveneens sterk is geëvolueerd. De moderne inbouwhaarden of kachels lijken in niets meer op de haarden uit grootmoeders tijd, hoewel ook die een onmiskenbare charme uitstraalden. Het zijn nu echte decoratieve elementen die in alle mogelijke interieurs passen.

Marcel Maex, voorzitter van CIV-Agoria, besluit: “Om de verschillende facetten van hout te promoten lanceren CIV-Agoria en Xylo de campagne ‘Houtenergie, de natuurlijke keuze!’. Het doel daarvan is het grote publiek te sensibiliseren voor de talrijke voordelen van deze eeuwenoude energiebron.”

Ook interessant