Nieuwbouw

Hoogste woontoren in Nederland bereikt 151 meter

Op de Kop van Zuid in Rotterdam krijgt de hoogste woontoren van Nederland vorm. Buurman Hotel New York lijkt op een Madurodams schaalmodel naast het 151,5 meter tellende appartementencomplex Montevideo. De imposante wolkenkrabber is nog niet klaar, maar het is tijd voor pannenbier omdat het hoogste punt officieel is bereikt.

Door de plaatsing van een ronddraaiende 'M' op het dak van Montevideo is deze woontoren hoger dan Westpoint in Tilburg. Deze toren is 141,6 meter hoog en was tot voor kort baas boven baas. Rotterdam als het 'Manhattan aan de Maas' kon dit niet op zich laten zitten en torent nu boven 'Tilburg' uit. In de topvijf van hoogste Nederlandse woontorens bezet Rotterdam maar liefst vier plaatsen.

In Montevideo realiseert projectontwikkelaar ING Real Estate 192 appartementen die in prijs variëren van 300.000 tot ruim 1 miljoen euro. Eind van het jaar is de oplevering. Volgens een woordvoerder van ING Real Estate is 70 procent van de appartementen verkocht. Met de duurste sky-appartementen loopt het nog niet zo storm. Van de 32 zijn er nog 23 te koop. De goedkoopste is ruim zes ton, de duurste dik 1,1 miljoen euro, maar dan kijk je wel tot voorbij Hoek van Holland.

De toekomstige bewoners krijgen niet alleen de beschikking over woonruimte, maar ook over een fitnessruimte met sauna en een zwembad. Op de begane grond komen winkels en horecagelegenheden. Met een huiscomputer kunnen de bewoners bestellingen opgeven voor de boodschapppendienst.

Montevideo is een ontwerp van architectenbureau Mecannoo. De toren is zowel uit beton als uit staal opgebouwd. Door de staalconstructie in het bovenste deel kunnen kopers hun toekomstige appartement zelf indelen. Volgens Mecannoo doet het complex nog het meest denken aan een oceaanstomer met verschillende niveaus, verspringende hoogtes en zelfs een deel dat boven de kade zweeft. De vergelijking is niet zomaar, want op vrijwel dezelfde plek vertrokken ooit de schepen van de Holland-Amerikalijn naar de nieuwe wereld.