Vastgoed

Hoofdverdachte in vastgoedfraudezaak kiest voor schikking

De hoofdverdachte in de grote vastgoedfraudezaak Jan van V. heeft voor een schikking gekozen met het Openbaar Ministerie, het Philips Pensioenfonds en het Rabo Bouwfonds. Het gaat om een schikking van 75 miljoen euro. De Heemsteedse vastgoedmagnaat Jan van V. schenkt door de schikking vijf vennootschappen aan de andere partijen.

Vervolging ontloopt Van V. echter niet door de schikking. Hij moet nog gewoon voor de rechter verschijnen in verband met de fraudezaak. De vastgoedfraudezaak staat ook wel bekend als de zaak Klimop. Onder meer de vijf vennootschappen die Van V. nu bij de schikking heeft overgedragen, zijn betrokken bij de zaak. Via de vennootschappen zou onder meer geld zijn witgewassen. Ook zou er via de vennootschappen sprake zijn geweest van valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie.

Overigens is er niet alleen geschikt met Van V. Met nog meer verdachten in de fraudezaak zijn schikkingen getroffen. Een van hen is Michel F. Hij gaat het Philips Pensioenfonds en het Rabo Bouwfonds 1,5 miljoen euro terugbetalen. Elf andere verdachten hebben gekozen voor een schikking met een totale waarde van 2,2 miljoen euro plus taakstraffen.

Gebaseerd op: de Volkskrant