Algemeen

Hoge flats voortaan taboe in Leeuwarden

Nieuwbouw van hoge gebouwen is voortaan taboe in een groot deel van Leeuwarden. Dit komt door aangescherpte veiligheidsregels rond de vliegbasis. Bouwen boven een hoogte van 45 meter is niet meer toegestaan in een cirkel van vier kilometer rond de startbanen. Gebouwen zoals de Achmeatoren [foto], de Avérotoren en de Bonifatiustoren zouden volgens de nieuwe regels niet gebouwd mogen worden.

Het rijk heeft de veiligheidsnormen voor militaire vliegvelden dit voorjaar gelijkgesteld aan die voor de burgerluchtvaart. Gemeente en provincie kunnen hier niet aan tornen. De gevolgen voor Leeuwarden kunnen groot zijn. Zoals het nu lijkt, gelden de normen voor de hele noordwestzijde van de stad, inclusief de binnenstad, de Vrijheidswijk en de westelijke bedrijventerreinen. Uitbreiding van het Leeuwarder 'Manhattan' bij de Langemarktstraat lijkt uitgesloten.

Een verbod op hoogbouw in een groot deel van Leeuwarden heeft geen consequenties voor al lopende projecten. Verschillende plannen voor hoogbouw in Leeuwarden zullen nog gewoon uitgevoerd kunnen worden. Nieuwe hoogbouwprojecten zijn voortaan taboe. Bouwen boven een hoogte van 45 meter is dan niet meer toegestaan in een groot deel van Leeuwarden, waaronder de binnenstad. Gebouwen zoals de Achmeatoren, de Avérotoren en de Bonifatiustoren zouden volgens de nieuwe regels niet gebouwd mogen worden.

Binnen het gebied zijn verschillende plannen voor hoogbouw. De corporatie Nieuw Wonen Friesland slaat na de zomer de eerste paal voor een woontoren van 50 meter in de Vrijheidswijk. Dit plan mag nog wel doorgaan, omdat het onder de oude regelgeving is ingediend. Eerder heeft Achmea de mogelijkheid geopperd om naast de 114 meter hoge Achmeatoren en de 77 meter hoge Avérotoren eventueel nog een derde kantoortoren te bouwen. Inmiddels is het bedrijf hiervan teruggekomen. De NS vroeg in 2002 een vergunning aan voor een toren van 61 meter bij het busstation.

De bouw van de Achmeatoren gaf overigens ook in 1999 al bezwaren van de luchtvaartzijde, maar werd toch toegestaan vanwege het maatschappelijk belang van de toren. Architectenbureau Bonnema plaatste met tegenzin vier lichtjes op de hoekpunten. Maar dit was voor de Rijksluchtvaartdienst nog niet voldoende. Op haar voorschrift werd zowel de Achmeatoren als de Avérotoren voorzien van een ronde neonband.
Build for Life